Syndebukken i Yara

Den tidligere konsernsjefen i Yara, Thorleif Enger, må finne seg i å bli gjort til syndebukk. Men Økokrim har et stykke vei å gå når de skal bevise at det er Enger personlig som er skurken og dermed må straffes.

At Yara har gjort seg skyldig i korrupsjon, er det ikke noe tvil om. Styret i selskapet har bestemt seg for å godta en bot på 270 millioner kroner. Spørsmålet er nå hvem som personlig må stå til ansvar for brudd på loven som forbyr korrupsjon. Tidligere konsernsjef Thorleif Enger og de to konserndirektørene Hallgeir Storvik og Tor Holba, som fortsatt arbeider i selskapet, riktignok i nye posisjoner, har vært siktet i lang tid. Så langt er det kun tatt ut tiltale mot Enger.

Nåværende konsernsjef Jørgen Ole Haslestad  understreke at han gikk i gang med å skjerpe fokuset mot korrupsjon da han tiltrådte for fem år siden. Indirekte sier han at han gjorde det Enger burde gjort.

– Jeg blir forbannet når jeg hører sånn nedsettende snakk om selskapet. Det blir påstått at det var dårlig kultur og dårlige holdninger i min periode. Jeg er flasket opp på Hydro-kulturen, og er det et sted man er god på regler og prosedyrer, så er det der. Dette forsøkte vi å bygge videre på i Yara, sier Enger til Dagens Næringsliv.

Enger finner seg tydeligvis ikke i å bli gjort til syndebukk av den nåværende ledelsen. Han kan komme til å kjempe som en løve for sin uskyld i full offentlighet. Enger sier han tar anklagene mot ham tungt, men vil ikke være med på at han har gjort noe galt.

Når det gjelder utbetalingene til konsulentene i India, som Økokrim slår ned på, mener Enger at disse ikke var ulovlige. Det var full åpenhet rundt denne utbetalingen. Enger fastholder at det var nødvendig å engasjere en konsulent som kunne fungere som døråpner. Det at vedkommende er sønnen til en ansatt i et departement, endrer ikke saken, slik Enger ser det. Det kan være Enger har et poeng her.

 

Publisert i Vårt Land 2016.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *