Satser milliarder på olje

Lederen for Miljøpartiet De Grønn (MDG) protesterer neppe mot påstanden om at han befinner seg på en annen planet enn for eksempel nestelederen i Senterpartiet, Ola Borten Moe. Da er det ikke politikeren Borten Moe vi først og fremst har i tankene. Heller ikke bonden Borten Moe, men forretningsmannen. Han er en av fire gründere som har etablert oljeselskapet Okea der Erik Haugane er daglig leder. Borten Moe har ansvar for strategi, kommunikasjon og rammebetingelser. Okea har nå bladd opp 3 milliarder kroner for å overta Totals andel av Gina Krogh-feltet. De jakter på 4,8 milliarder i kapital og vil bli børsnotert. Her skal det satses. Om ikke olje og gass er gull, så er lønnsomheten bedre enn det meste en kan finne på.

Fullstendig bak mål, mener Rasmus Hansson. Landsmøtet har nylig vedtatt at olje- og gassindustrien må være avviklet i løpet av 15 år. Det betyr at over 200.000 arbeidsplasser vil gå fløyten innen 2032. Det kan nok være noen i Venstre og SV som sysler med liknende tanker, men det ligger milevis fra de politiske realitetene. Det er Ap, Høyre og Frp som styrer oljepolitikken – og de vil at vi skal fortsette omtrent som nå. Det kompromisset Ap har snekret sammen om Lofoten og Vesterålen kommer til å bli kjørt igjennom. Småpartiene vil ikke klare å hindre det uansett hvilken regjeringskonstellasjon det blir etter valget. Det kan godt være oljeaktiviteten på norsk sokkel trappes hurtigere ned enn det bransjen og oljebyråkratiet antar. Det vil i så fall skyldes utvikling i markedet, ikke at politikerne bestemmer seg for å nedlegge forbud mot å produsere noe som er så lønnsomt som gass og olje. EU vil gjerne ha olje og gass fra Norge. Ingen har bedt oss om å skru igjen kranene.

Billigere og mer effektivt

Okea er klare til å satse der hvor de store selskapene trekker seg ut eller ikke viser interesse. Okea kan drive billigere og mer effektivt enn de store oljeelefantene. De produserer i dag 7000 fat om dagen. Etter Gina Krogh-kjøpet vil de om to år kunne produsere 30.000 fat pr. dag. De har ikke tenkt å putte overskuddet i egen lomme. De varsler nye oppkjøp i løpet av det neste året. Hvor store ambisjonene er, er ikke godt å si.

Stavanger har Statoil. Okea skal være trøndernes selskap.

Så har en noen millioner til overs, skal en kjøpe aksjer i Okea eller i Statoil? Det kan godt være Okea er en sikrere investering. Og er en trønder, regner ikke Ola Borten Moe det er noen tvil. Stavanger har Statoil. Okea skal være trøndernes selskap.

Skogen gjør comeback

Når tidligere Aker-direktør Sverre Skogen gjør comeback med et nytt oljeselskap, er det enda et tegn på at den norske olje- og gassnæring ikke har tenkt å ta kvelden. Skogen er tilbake som sjef for nyetablerte Mime Petroleum. De skal lete etter oljefelt på norsk sokkel som allerede er i produksjon. Han ser for seg at de vil kunne overta produksjonen av felt når de de store har hentet ut det de finner lønnsomt. Skogen har det London-baserte oppkjøpsfondet Blue Water Energy med på laget og sier til Dagens Næringsliv at det kan gå raskt å hente inn kapital om det trengs. Så langt har han fått 2,5 milliarder kroner til disposisjon. Det er tydeligvis mange der ute som er klare for å satse i olje og gass. Grunnen er at lønnsomheten er god selv med en oljepris på dagens nivå.

Sverre Skogen har ti prosjekter han lukter på. Målet er å kunne produsere 30-50.000 fat per dag innen to til fem år. Da blir det børsnotering.

Norge må føre en noe schizofren politikk på dette området.

Norge må føre en noe schizofren politikk på dette området. Vi må jobbe internasjonalt for høye avgifter på utslipp og legge hindringer i veien for fossil energi slik at den raskere kan erstattes av fornybar energi. Det vil gjøre produksjon av olje og gass mindre lønnsomt. På sikt vil det gi Okea, Mine og Statoil problemer fordi de de blir utkonkurrert av fornybar energi. Da kan Rasmus Hansson – og andre med ham – felle en gledeståre.