​De gamles uttreden

Inger-Marie Ytterhorn er 76 og har vært medlem i Nobelkomiteen siden 2000. 17 år er for lang tid. Vi utnevner ikke folk på livstid her i landet.  Det burde vært en grense på 12 år for å være medlem i Nobelkomiteen. Det er komplett uforståelig at ikke Frp tidligere har klart å komme opp med noen som kunne ha overtatt Ytterhorns plass. Det har da også noen i Frp forsøkt på. Carl I. Hagen ble lansert som kandidat i 2011. Da uttalte professor Janne Haaland Matlary at Ytterhorn var anonym, faglig svak og god kunne byttes ut. Carl I. Hagen meldte seg på med full styrke for å overta plassen til Ytterhorn. Men stortingsgruppen til Frp, som formelt står for oppnevningen, valgte å la Ytterhorn fortsette. Begrunnelsen var at hun selv ønsket nye seks år. Carl I. Hagen oppfattet dette som et bevis for at partiledelsen ikke ville ha ham. Det endte med en bitter strid mellom Siv Jensen og Hagen. Hagen la ikke skjul på at han var sint, skuffet og følte seg dårlig behandlet av det partiet han hadde bygget opp. «Dere kunne godt ha gitt meg et verv dere vet jeg har ønsket meg lenge som takk for den innsatsen jeg har gjort for partiet» – han sa det ikke slik. Men det var det alle hørte.

Carl I. Hagen bekrefter overfor NTB at han fortsatt er interessert i å bli medlem av Nobelkomiteen. Han sier ikke mer enn det. Han er klok nok til ikke å starte en mediekampanje for seg selv.

Vil ikke si noe

Inger-Marie Ytterhorn har ikke lyst til å si noe før hun hører fra valgkomiteen.

– Det er ikke jeg som skal bestemme det. Noen andre skal ta den avgjørelsen, sier hun og viser til prosessen i partiet. Dette tyder på at det ikke er henne imot å fortsette.

Frps valgkomité, som ledes av partiets parlamentariske nestleder på Stortinget, Ulf Leirstein, sier at de vil først avklare om Ytterhorn ønsker gjenvalg eller ikke.

– Når vi får svar fra henne, vil vi starte arbeidet med å se om det blir gjenvalg, eller om det vil bli en annen kandidat, sier han til NTB.

Hans svar heller i formalistisk retning. Han kunne sagt at når noen har hatt et verv i 17 år, vil vi vurdere om andre bør overta. Det hadde han også hatt dekning for å si, og det ville gitt Ytterhorn et signal om at hun bør trekke seg framfor å bli tilsidesatt.

Frp er opptatt av seniorene, men det finnes grenser

Frp er opptatt av seniorene, men det finnes grenser. Frp bør ikke oppnevne noen til et verv de må skjøtte i seks år – til de blir 82 år.

Carl I. Hagen er i eldste laget og har ikke den kompetansen Nobelkomiteen trenger. Hvis Hagen hadde vært en nestor innen utenrikspolitikk, kunne dette talt for at han burde fått en plass i komiteen. Frp bør finne en person som er yngre enn Hagen og som har høy kompetanse på utenrikspolitiske spørsmål. Det beste var om Frp hadde funnet en akademiker i utlandet med bred erfaring på utenriksfeltet. Det er nok for mye å be om.

Den viktigste grunnen til at Hagen ikke bør være medlem av Nobelkomiteen, er at han er varerepresentant til Stortinget.

– All den stund en vararepresentant vil kunne komme til å møte på Stortinget, kan han eller hun ikke være medlem av Nobelkomiteen, sier Olav Njølstad, sekretær for Nobelkomiteen, til NTB.

Dropper Foss?

Dagens Næringsliv melder at Høyre vurderer å ikke gjenoppnevne Per Kristian Foss som riksrevisor for en ny fireårs-periode. Utgangspunktet kan ikke være om Foss har lyst eller ikke. Det har han sikkert. Når en fyller 67 år skal det gode grunner til at toppledere skal gå på en ny periode. Dersom arbeidsgiver er overbevist om at det er det beste for den virksomheten de leder, kan det forsvares. I Norwegian vil de gjerne at Bjørn Kjos fortsetter, for eksempel.

Per Kristian Foss har fått krass kritikk for dårlig ledelse i en intern undersøkelse. Han har tatt kritikken til seg, og det blir hevdet at han har skjerpet seg. Denne rapporten er ikke tilstrekkelig grunn til at han må trekke seg. Men den hører med i den helhetsvurderingen Høyre må foreta. Den interne kritikken mot Foss går ut på at han virker sur, tverr og sint og omtaler andre på en nedlatende måte. Dette preger også hans offentlige opptreden i en del saker. Han framstår som en refser, smører tjukt på og opptrer med skråsikkerhet. Det irriterer en del når Riksrevisjonen opererer som ufeilbarligheten selv. Noen våger å si rett ut at Per Kristian Foss med sin hær av revisorer tar feil fordi de ikke kjenner godt nok de fagfeltene de reviderer.

Lederen for finanskomiteen på Stortinget i forrige periode, Hans Olav Syversen (KrF) er ledig på torget. Han har bred politiske erfaring både i kommune- og rikspolitikken og bør være aktuell som ny riksrevisor.