​Politikk, ikke spill

«Kristelig kriseparti» er betegnelsen Dagens Næringsliv bruker på KrF i dagens artikkel om meningsmålingene i oktober. Når KrF i løpet av 20 år har mistet fire av fem velgere, og når de på snittet av meningsmålingene i oktober ligger på 3,2 prosent – 0,7 prosent lavere enn ved valget i september – er det grunnlag for en slik karakteristikk. KrF er i krise. Det er dog ingen panikk å spore. De har valgt sin strategi: å støtte Erna Solbergs regjering, dersom de får rimelig gjennomslag for sin politikk. Med 3,2 prosent av stemmene bak seg, bør ikke KrF være storforlangende. Det som gir dem makt langt ut over det oppslutningen tilsier, er muligheten for at de kan velge å støtte Jonas Gahr Støre framfor Erna Solberg. Det vil ikke skje i høst. Sjansen for at det skal skje, er betydelig større neste høst. KrF bør nå konsentrere seg om å få fram saker de vil profilere seg på, så får de se om de får økt velgeroppslutning.

Steinar Reitan, nyvalgt KrF-representant fra Møre og Romsdal, skal fronte KrF i landbruks- og næringslivspolitikk. Han kaller i Nationen i dag Senterpartiet for et haleheng til Arbeiderpartiet og ber dem kaste loss.

– Jeg skulle ønske noen i Sp så den nye muligheten til å utforske sentrum som tredje politisk kraft i norsk politikk igjen, sier Reiten til Nationen.

Nytteløst spill

Det er den slags KrF ikke bør holde på med. Dette er spill som ikke fører til noe som helst og vitner først og fremst om at KrF–politikere har mistet grepet på virkeligheten. Sentrum er for tiden stein dødt. Det skyldes ikke minst at Venstre og KrF er blitt minipartier som ligger og vaker rundt sperregrensen. Senterpartiet er klart større enn KrF og Venstre til sammen, og der i gården forstår de seg på politisk makt. For Sp er dét å søke en allianse med KrF og Venstre avmakten vei. De vet at de oppnår makt ved å alliere seg med Ap. Sp er ikke langt unna å være halvparten så store som Ap. Derfor er det ikke særlig treffende å karakterisere Sp som et haleheng.

For tiden bør KrF konsentrere seg om seg selv

Steinar Reiten bør la det politiske spillet ligge. For tiden bør KrF konsentrere seg om seg selv.  Det bør også de andre opposisjonspartiene gjøre. På Fagforbundets landsmøte denne uken tok Mette Nord til orde for at de rødgrønne bør finne sammen med sikte på valget i 2021. Hun påtar seg gjerne rollen som pådriver. Dette er også spill. I tiden framover bør de enkelte partiene konsentrere seg om å kjøre fram saker de mener er viktige. Nå står de fritt til å profilere seg og vise velgeren hva de står for. Framfor å kjøre omkampsaker de vet de ikke får flertall for, bør de bruke tiden til å gi gode ideologiske begrunnelser for den politikken de vil føre. Det er lenge til valg. La oss slippe enkel og lett fordummende retorikk og selvfølgeligheter, snekret sammen av partienes informasjonsrådgivere. I høst bør politikeren unne seg å snakke om det de virkelig tror på, de idéene som ligger til grunn for enkeltsaker og den politiske ideologien de baserer seg på. Høsten er tid for politiske perspektiver. Når partiene går inn i valgkampmodus, vet vi hva vi får.

Politisk perspektiv

I Dagens Perspektiv skal vi bidra til dette. Vi har fått støtte fra Fritt Ord til et prosjekt der vi skal jakte på politikere våger seg frampå med nye idéer og perspektiver. Vi skal fokusere på politisk idelogi og politikk i et langsiktig perspektiv. I serien «Premissleverandørene» som vi har startet, og viderefører fram til desember, har vi fagfolk og andre som fôrer politikerne med premisser og råd, i fokus. I den nye serien vil vi snakke med politikere som evner å heve politikken over spillnivået og sette dagsorden for det som teller på sikt.