Suget etter syndebukker

Denne uken startet med at Dagens Næringsliv antydet at frimurer og stortingspresident Olemic Thommessen nærmest egenhendig hadde bestemt at det skulle brukes flere hundre millioner for å legge innkjørselen til Stortingets garasje noen hundre meter lenger nedi gata slik at den ikke ble til sjenanse for frimurerne. At Thommesen er frimurer en gammelt nytt. Det er mye ved frimurerne som er hemmelig. At de holder til i et av nabobyggene til Stortinget, har de aldri lagt skjul på. Det var dessuten i 2013 beslutningen om å flytte innkjørselen ble fattet. Men gammelt nytt gjør god nytte om en finner en spekulativ kobling og tiden er inne for å skape mediedramaturgi.

Thommessen blånekter at denne saken har noe som helst med frimurerne å gjøre. Dette blir det neppe spørsmål om når han i dag møter finanskomiteen.

Så var det Stortingets avgåtte direktør, Ida Børresen, som hevdet hun før jul hadde gitt Thommessen beskjed om nye overskridelser. Det sa Thommessen ikke noe om da han orienterte Stortinget 20 desember. De andre i presidentskapet hadde heller ikke blitt informert. Dermed spredte den oppfatning seg at Thommessen hadde visst om nye store overskridelser, men ikke gitt informasjonen videre. I går ettermiddag rykket Ida Børresen ut med en pressmelding om at hun hadde vært upresis. Thommessen hadde ikke fått informasjon om nye overskridelser, men at økonomien i prosjektet var presset. Børresen sier den orienteringen Thommessen gav Stortinget var dekkende for det hun hadde informert ham om.

Å holde tilbake opplysninger er en er en parlamentarisk dødssynd. Den synden har ikke Thommessen begått

Å holde tilbake opplysninger er en er en parlamentarisk dødssynd. Den synden har ikke Thommessen begått. Dermed lettet presset mot Thommessen betydelig

Denne siste utviklingen i saken, har ikke VG brydd seg nevneverdig om. De har istedenfor snakken med anonyme kilder i Høyre som sier det kan ende med at Thommessen må trekke seg. At VG mener Thommessen bør trekke seg, er som forventet. VG mener som regel det når det er blåst avspark i jakten på en syndebukk.

I Aftenposten skriver redaktør Harald Stanghelle omtrent hver uke en lang kommentar om at Thommessens dager som stortingspresident bør være talte. Det gjelder ikke bare byggeskandalen. Stanghelle sper på med andre saker han mener viser at Thommessen bør bæres ned fra presidentstolen jo før jo heller.

Han må bæres. Thommessen sa tidligere denne uken at han ikke akter å gå selv. Han blir sittende. For han akter å fullføre den jobben han har påtatt seg; å rydde opp i byggeskandalen. I Thommessens verden er han en ryddegutt. De som rotet det hele til var det forrige presidentskapet som kastet seg ut i et byggeprosjekt som ikke var skikkelig utredet og som de endatil ville fikse selv. Hvis Thommessen får anledning til å henge bjella på katten, eller kattene, skal den henges på Per Kristian Foss, nåværende riksrevisor, Dag Terje Andersen, nåværende leder for Kotrollkomiteen, Dagfinn Høybråten, Marit Nybakk, Øyvind Korsberg og Akhtar Chaudry som utgjorde presidentskapet under de rødgrønne. Presidentskapet i forrige periode besto av Thommessen, Ingjerd Schou, Kenneth Svendsen, Marit Nybakk, Svein Roald Hansen og Line Henriette Holten Hjemdal.

Thommessen hevder presidentskapet har visst det samme som ham. Han har ikke kjørt noe sololøp. Det er presidentskapet som et kollegium som har hatt ansvaret for byggeprosjektet.

Det er ikke én stortingspresident, det er 11 sentrale politikere fra de toneangivende partiene som har hatt ansvaret for byggeprosjektet

I dag kan Aftenposten fortelle at Stortingets presidentskap seks ganger har hatt anledning til å spare flere hundre millioner kroner knyttet til byggeprosjektet. De har svart nei hver gang. De ville ha det beste. Det har ikke vært noen dissenser i presidentskapet. Det er ikke én stortingspresident, det er 11 sentrale politikere fra de toneangivende partiene som har hatt ansvaret for byggeprosjektet.

Thommessen er å regne som styreleder når det gjelder bygg og økonomi. Han har ikke egne fullmakter i kraft av at han er president. Det er hele styret, hele presidentskapet, som har ansvaret. Thommessen kan ikke foreta seg noe som han ikke har presidentskapet med seg på. Det er heller ikke slik at medlemmer av presidentskapet kan frasi seg ansvar ved å skyve dette over på Thommessen. Alle medlemmer av presidentskapet har det samme ansvaret for å spørre etter prognoser, fremdriftsplaner og regnskap for byggeprosjektet.

Erna Solberg har holdt sin vernende hånd over Olemic Thommessen. Det gjør hun fordi hun deler hans oppfatning av hva som har skjedd og hvem som har ansvaret. Opplysningene for vel en uke siden om at byggeprosjektet ville koste en halv milliard mer enn det Stortinget fikk opplyst i fjor, har ført til nye krav om at Thommessen må trekke seg. Arne Strand skriver i Dagsavisen i dag at hvis statsministeren gir Thommessen det gode råd at han bør trekke seg, så går han av.  Det er jammen ikke sikkert. Thommessen har limt seg fast i presidentstolen. Nå vil han ikke bare rydde opp i byggeprosjektet på sitt vis. Han vil rydde i Stortingets administrasjon. Det skal innføres stillingsstopp og driftskostnadene skal ned. Tiltakene kommer lovlig seint. Det blir definitivt lite franske makroner framover. En av Thommessens kritikere, Per Olaf Lundteigen (Sp) vil ganske sikkert insistere på at det får holde med norskproduserte rundstykker med brunost.