Ap mot eller med den grønne bølgen

Jonas Gahr Støre må sørge for at MDG ikke fristes til å støtte de borgerlige, men løsningen for Ap er ikke å legge seg tettere på MDG.

MDG vil gjøre Oslo til et utstillingsvindu for grønn politikk. Når de har økt oppslutningen ved valget i Oslo til 15,2 prosent, kan ingen hindre dem i å ta æren for den klimapolitikken som er ført i hovedstaden de siste 4 årene.

«Velgerne vil ha mer grønn politikk», jubler MDGs politikere. Derfor gjentok Lan Marie Berg begeistret på valgvaken: «Jeg elsker bomringen».

De har også varslet at de akter å øke bompengene.

Mens det klages over for høye bompenger over alt i landet, går MDG motstrøms. Det er en god strategi. De får understreket at de virkelige representerer et alternativ.

Derfor stemmer velgere over alt i landet som vi ha en tøffere klimapolitikk, MDG.

Ap i Oslo har vært med på å legge om politikken i grønn retning, men de har fått null uttelling for det.

Ap har gått tilbake 12 prosentpoeng, mens MDG har økt oppslutningen med 7 prosentpoeng. MDG har tydeligvis sakseierskap til klima og henter alle gevinster.

MDG har så gode erfaringer med å samarbeide med Ap i Oslo at det ikke er noen grunn til at de skal melde overgang til de borgerlige

Det ligger an til at det rødgrønne byrådet under ledelse av Raymond Johansen fortsetter.

Høyre forsøker riktignok å forhindre det. «MDG må vise at de er noe annet enn et haleheng til sosialistene», sier Høyres Michael Tetzschner til Dagens Næringsliv.

Det er nok mer realisme over tidligere ordfører Fabian Stang som mener MDG «er godt oppe i ektesengen med Ap».

Han kan vanskelig se for seg at MDG vil samarbeide med Høyre.

MDG har så gode erfaringer med å samarbeide med Ap i Oslo at det ikke er noen grunn til at de skal melde overgang til de borgerlige.

Selv om Frp har minimal innflytelse i Oslo, oppfatter nok MDG Høyre og Frp som hovedmotstandere i kampen for en tøffere klimapolitikk.

I Oslo har MDG erfart at de kan få med seg Ap på mye. Derfor ligger det an til at de vil holde seg til de rødgrønne fram mot stortingsvalget om to år.

For MDG er signalene fra Venstres Oslo-topp, Hallstein Bjercke, mer interessante. 

Han sier det ikke er umulig at Venstre kan støtte byrådet og på den måten bidra til å demme opp for innflytelsen fra Rødt.

Da skal han selvsagt ha noe igjen for det. Først må de tre byrådspartiene bli enige. Det blir de nok. Deretter kan det være de vil sjekke ut hva de kan hente fra Rødt og Venstre.

Trygve Slagsvold Vedum har gjort det klart at de ikke er aktuelt for Sp å være med i en regjering der MDG er med.

Vedum mener MDG står for en klimapolitikk som vil virke urettferdig og være ødeleggende for distriktene. Slik er det med den saken.

Diskusjonen er i gang i Ap om hvordan de skal forholde seg til MDG. LO er negative på grunn av MDG ivrer for å bygge ned olje og gass-industrien jo før jo heller.

Tidligere nestleder i Ap Helga Pedersen mener tiden er inne for å samarbeide med MDG på lik linje med Sp og SV.

Partiets klimapolitiske talsperson, Espen Barth Eide, åpner også opp for utvidet samarbeide med MDG.

MDG er ikke en vinner som alle må kaste seg om halsen på.

Jonas Gahr Støre aviser å si noe om Ap og MDG ettersom det er to år til Stortingsvalget.

Nestleder Hadia Tajik omtaler MDG positivt, men sier det er for tidlig å si noe mer om hvordan MDG og Ap skal forholde seg til hverandre framover.

I Oslo må Ap samarbeide med MGD – men de vinner ikke velgere på det.

Løsningen for økt oppslutning for Ap er ikke å strekke seg ut mot MDG. MDG er ikke en vinner som alle må kaste seg om halsen på.

Ap bør la alliansediskusjoner ligge og konsentrere seg om sin egen politikk.

Det blåser en grønn vind over landet. Det må Ap ta hensyn til. De må komme opp med en klimapolitikk som viser at de er rede til å ta sterkere virkemidler i bruk enn dagens regjering der Frp er en bremsekloss.

Det er stor avstand mellom AUF og LO i oljepolitikken. Her må de lete seg fram til nye kompromisser.

LO må innse at tiden er inne for å forberede seg på at oljeaktiviteten må bygges ned fordi markedet krever det.

Ap kan starte med å hente inn kunnskap om hvordan vi kan forvente at markedet møter kravene om reduserte utspill og mer fornybar energi.