Leder: Uryddighet fra Jannik Lindbæk

Jannik Lindbæk kan ikke frata Helge Lund ansvar for å rydde opp etter Iran-skandalen, skriver redaktør Magne Lerø.

Statoils styreleder har uttalt til Dagens Næringsliv at han ønsker å skjerme den nye konsernsjefen, Helge Lund, for etterarbeidet med selskapets Iran-skandale. Han vil gi Lund mulighet for å konsentrere seg om driften, mens hans selv skal fronte jobben med Iran-opprydningen. Administrerende direktør i Umoe Catering og leder for NHOs etiske råd, Sten Magnus, sier til Ukeavisen Ledelse at han er skeptisk til en slik arbeidsfordeling.

– Jeg mener styrelederens viktigste jobb er å finne en god konsernsjef, og så la konsernsjefen gjøre jobben. Det blir feil dersom det ikke er helt og fullt administrerende direktørs oppgave å sørge for at Statoil bedrer sitt omdømme, sier Magnus, og legger til at han ikke tror Lund går med på å være konsernsjef i noe mindre enn 100 prosents stilling.

Både Lindbæk og Lund er begge fullstendig uten skyld i Iran-skandalen. De har ingen ting å forsvare og er begge satt på for å rydde opp. Jannik Lindbæk har profilert seg som representant for Transparancy International, en organisasjon som har som formål å bekjempe alle former for korrupsjon. Dette var med i vurderingen da han ble valgt til ny leder for styret i Statoil. Men det gjør ham ikke mer kvalifisert enn Lund for å rydde opp og bedre Statoils omdømme.

Vi tror ikke det er en god strategi for Statoil å gi Lindbæk enerett til å uttale seg om Iran-saken, hvis det er det som er meningen. Statoil må kanskje leve med Iran-skandalen i flere år framover. Det kan gå mot rettssak og amerikanske myndigheter har sagt at de vil se nærmere på saken. Statoil må selv bestemme seg for om de vil godta den milde straffen som Økokrim ila selskapet eller om de vil kjempe i retten for å bli frikjent. I en slik situasjon er det ikke holdbart å skjerme Lund. Det er nemlig Helge Lund som har det daglige ansvar for Statoils omdømme. Derfor må Iran-saken bli en av de mange vanskelige saker konsernsjef i Statoil må bruke tid og krefter på.