Leder: Blodig urettferdig erstatning

Når en britisk soldat får 16 millioner og foreldrene som mistet sin åtte år gamle datter 5000 kroner viser at man i den amerikanske og britiske forsvarledelsen mangler moralsk anstendighet i møte med mennesker uten advokater og et skikkelig rettssystem, skriver redaktør Magne Lerø.

For noen uker side tok politikere til orde for at det bør settes et tak for hvor høy timepris advokater kan ta for å bistå privatpersoner. Politikerne frykter at stive priser på advokattjenester i praksis truer rettsikkerheten. Folk vegrer seg for å søke råd hos en advokat fordi man frykter at man ikke vil være i stand til å betale regningen.

Vårt Land skriver i dag om hvor blodig urettferdig ulik tilgang på advokattjenester kan slå ut i et internasjonalt perspektiv.

En tidligere britisk soldat, som ble skadd av et amerikansk helikopter i Afghanistan, får nå utbetalt nærmere 16 millioner kroner i erstatning. De etterlatte, etter at amerikanske bombefly ved en feil drepte 48 gjester på en bryllupsfest i Afghanistan, har fått tilbud om knappe 1400 kroner i erstatning. De 117 som ble såret, er tilbudt 500 kroner hver. I et annet tilfelle betalte det britiske forsvaret 5000 kroner i erstatning til foreldrene som opplevde at deres datter på åtte år ble skutt og drept av en britisk soldat i Basra i Irak.

– Det handler om hvem som har tilgang til et godt rettsystem og gode advokater. De store forskjellene gjenspeiler et grunnleggende rettferdighetsproblem, sier filosof og forsker ved fredsforskningsinstituttet Prifo, Henrik Syse, til Vårt Land.

Denne saken viser at det er når tung advokatbistand blir satt på en sak at man kan oppnå høy erstatning. Den som kommer i en erstatningsposisjon, vil forsøke å komme ut av det med så lavt beløp som mulig, forståelig nok. Men noen ganger er man ikke en gang i nærheten av anstendighetsgrensene. 5000 kroner for et foreldrepar i Afghanistan er betydelig mer verd enn 5000 kroner for oss. Men det er jo en skammelig lav sum. Like ille er det å tilby etterlatte etter de drepte bryllupsgjestene 1400 kroner.

Det går ikke an å gradere mennesker så blodig urettferdig. Det er tydeligvis mangel på moralsk anstendighet blant juridiske rådgivere og ledelsen både i det amerikanske og britiske forsvaret. Vi har også sett utallige eksempler her hjemme på at forsikringsselskaper har forsøkt seg med latterlig lave erstatninger. Da er det advokatenes jobb å sørge for at den som er blitt påført tap eller skade får en erstatning som er rett og rimelig.

Skal rettsikkerhet og rettferdighet sikres, må vi ha jurister som vil bistå de svake til honorarer folk flest kan betale.