Leder: Maktesløse ledere i KrF

Vraker KrF Valgerd Svarstad Haugland, vil de synke enda dypere. Hun er en betydelig politiker som KrF trenger, mener redaktør Magne Lerø.

Det er nesten ikke til å tro at et parti kan klare å vikle seg inn i en nominasjonsstrid som synes langt som et vondt år. Kristelig Folkeparti framstår som et parti som gir sine toppledere en temmelig brutal behandling og som for tiden pregs av alles kamp mot alle. Lokallagene har selvsagt rett i at det er de som skal avgjøre hvem de vil forslå som kandidater til Stortinget. Og det er nominasjonsmøte som suverent avgjør hvem som skal få hvilke plasser på fylkeslisten. Men når lokallag i Rogaland nærmest starter en aksjon mot sin egen valgkomité, som vil at Dagfinn Høybråten skal bli nominert, bidrag man til å undergrave partilederens autoritet. Han framstår som ”lederen ingen vil ha”. Når det også blir startet en SMS-aksjon med ”lys og bønn” for at Høybråten ikke skal komme inn på Stortinget, har man nådd et lavmål med hensyn til politiske virkemidler.

I Akershus er det flere lokallag som ikke har slått seg til ro med at Valgerd Svarstad Haugland skal få fortsette på Stortinget. En del lokallag har nominert Høybråten øverst fordi de mener det er prinsipielt riktig. Det får så være. Men nå sier også Einar Holstad, som i dag sitter på Stortinget som varerepresentant for Svarstad Haugland, at han kan være villig til å ta hennes plass. Å vrake Svarstad Haugland til fordel for Holstad, vil bli en nedtur av dimensjoner for KrF.

Når lokallagene i KrF tydeligvis gjør som de vil, stikk i strid med ledelsens ønsker, forteller det om en svekket sentralledelse og at lokallagene har behov for å markere sin egen posisjon i partiet. Effekten er en svekkelse av KrF, i alle fall på kort sikt.

KrF vraket Valgerd Haugland som leder uten at hun kan klandres for at partiet gjorde et dårlig valg. Partiet fortsetter med den samme politikken og Dagfinn Høybråten har ikke maktet å øke oppslutningen. Hvis det skulle ende med at Valgerd Svarstad Haugland trekker seg, mister partiet en av sine dyktigste politikere. Dette vil partiet tape mange velgere på.

Valgerd Svarstad er en omstridt, men populær politiker.

– Hun er blant de av våre politikere som har høyest markedsverdi dersom hun gir seg i politikken. Hun har en unik erfaring og er åpenbart en intelligent dame med evne til å lære ting veldig fort. Hun vil være attraktiv i alle typer lederjobber der det er viktig å ha kunnskap om rammebetingelser, sier lederutvelgeren Elin Ørjasæther til Dagsavisen.

Gro Møllerstad i Hodejegerne mener også Valgerd Svarstad Haugland kan bli toppleder i mange organisasjoner eller lede nær sagt hvilken som helst offentlig etat.

Knut Hauge i rekutteringsselskapet Rådhuset mener Svarstad Haugland vil være en meget aktuell kandidat til mange styrer hvis hun trekker seg fra politikken.

KrF plages av sterke spenninger. I en situasjon hvor man hadde trengt å ha fokus på politikken og en ledelse med stor autoritet, må Dagfinn Høybråten gå på tå hev for ikke å irritere lokallagene. Svarstad Haugland har valgt å ikke uttale seg i det hele tatt. Hun hadde fortjent langt sterkere støtte fra sentrale personer i partiet. Men fordi det til slutt kan ende med at det vil stå mellom Dagfinn Høybråten og Valgerd Svarstad Haugland i Akershus, kan en for sterk støtte til Svarstad Haugland oppfattes som lunkenhet overfor Høybråtens krav om at han må sikres en plass på Stortinget.

For partiets egen del bør de nå legge bort stridsøksene og sørge for at både Valgerd Svartstad Haugland og Dagfinn Høybråten befinner seg på Stortinget neste høst.