Leder: Flaa tvinges til åpenhet

I all hemmelighet henter Dag Flaa hjem en million kroner fra en hemmelig konto i Sveits som tidligere Hydro-sjef Johan B. Holte disponerte. Skattemyndighetene får ikke vite noen ting. Først etter at saken blir kjent skal skattemyndigheten bli informert. Flaa opptrer lite tillitsvekkende, for å si det mildt, skriver redaktør Magne Lerø.

Dagens Næringsliv avdekket lørdag at tidligere Hydro-sjef Johan B. Holte etterlot seg en svart formue da han døde i 2002. Det skal være betalt ut penger til Hydro-sjefer fra et hemmelig fond som ble forvaltet av den tyske baronen Georg von Richter. Etter at Holte døde hadde han en million kroner på en hemmelig konto i Sveits og 30 millioner kroner i en stiftelse han hadde opprettet. Dag Flaa, tidligere direktør i Hydro og en av Holtes nære medarbeidere, hentet pengene hjem til Norge. Han sitter nå i styret sammen med Holtes nevø, Ulf Kolstad og advokat Christian Minos.

– Jeg kan ikke se at jeg har noen interesse av å spre hvor disse pengene kommer fra, sa Dag Flaa til Dagens Næringsliv lørdag. I dag skriver avisen at Flaa vil informere skattemyndighetene om den svarte millionen han hentet hjem fra Sveits i fjor.

Hydro mener dette er en privat sak og vil ikke engasjere seg. Kommunikasjonsdirektør Cecilie Ditlev-Simonsen sier at ingen ting tyder på at Hydro har gjort noe galt. Men saken er ikke mer privat enn at historikerne som skriver Hydros historie under professor Francis Sejersteds ledelse sier de vil forsøke å finne ut av hva som har skjedd. Francis Sejersted sier han er forundret og betegner saken som meget interessant.

Cicilie Ditlev–Simonsen forsøker, som informasjonsdirektører gjerne gjør så lenge det er mulig, å holde selskapet unna en sak under som rulles opp. Det gir negativ profil for selskapet når det sås tvil om en av deres mest profilerte sjefer drev med ulovlige pengetransaksjoner.

Dag Flaa opptrer som en lojal tjener for sin tidligere sjef. Man har ikke vondt at det man ikke vet, tenker han kanskje, og har forsøkt å gå så stille i dørene som mulig. Når journalistene ringer, gjør han sitt beste for å dysse saken ned. I dag innser han at det ikke mulig. Alle kort legges nå på bordet. Men først når saken er blitt offentlig. Han valgte ikke å informere skattemyndigheten da han hentet millionen fra utlandet hjem til Norge. Om dette er grunn nok til å hevde at Flaa og styret er medansvarlige for å dekke til ulovlige forhold, er ikke godt å si. Men ut fra det som nå er kommet fram, er det grunnlag for å si at Flaa ikke har opptrådt på en tillitsvekkende måte, for å si det mildt.