Vintøys fra Frp

LEDER: Når listen over årets mest tankeløse forslag framsatt av stortingspolitikere utarbeides, vil det overraske om ikke Frps Harald Tom Nesvik befinner seg blant de øverste på listen med forslaget om vinsmaking på polet etter stengetid, skriver redaktør Magne Lerø.

Frps Harald Tom Nesvik vil innføre vinsmaking på Vinmonopolet. I dag vil Stortinget spytte ut forslaget. Selvsagt.

Overfor Dagsavisen begrunner Nesvik forslaget med at folk ønsker kunnskap om vin og at ingen har bedre forutsetninger for å tilby det enn Vinmonopolet. Derfor vil han at polet skal gå i gang med vinkurs og prøvesmaking etter arbeidstid. Folk må betale for den vinen de drikker. Ifølge Nesvik vil vinkursing føre til at folk får en mer fornuftig innstilling til alkohol.

Det er godt gjort, i disse konkurranseutsettingens tider, å anbefale at en monopolbedrift skal påta seg denne oppgaven. Er det et marked for vinkurs og prøvesmaking må det da finnes serveringssteder nok som kan ta seg av dette. På dette området må da den frie konkurranse kunne gjelde uhemmet.

Dagsavisen kan fortelle at det var Vinmonopolet selv som først lanserte ideen. De må ha blitt grepet av sine egne muligheter for å drive folkeopplysning. Eller har de sett en forretningsidé utenom stengetid?

Nesvik ønsker hele Vinmonopolet avviklet. Han vil ha alkohol i butikkene, slik de har det i andre land.

– Jeg ønsker jo vin i butikk. Men jeg skjønner ikke de som vil bevare Vinmonopolet, og som samtidig lar være å støtte dette forslaget. For i det lange løp vil denne restriktive holdningen undergrave hele monopoltenkningen, sier Nesvik.

Vi tror Nesviks evner som spåmann er sparsomt utviklet. Det er nærmest rørende at han mener vinsmaking på polet vil forlenge levetiden på det polet han er imot. Harald Tom Nesvik har nok nese for god vin og populistiske utspill. Men han har et alkoholpolitisk gangsyn som vil føre flere rett i dørken.