Smøring på polet

LEDER: Reglene i Vinmonopolet er tindrende klare, men det kan se ut som om 10 sjefer har gitt blaffen. Nå må Knut Grøholt vise at han mener alvor med egne regler, skriver redaktør Magne Lerø.

Vinselskapet Ekjord har drevet med omfattende smøring av butikksjefer i Vinmonopolet, skriver Dagbladet og VG i dag. Vinmonopolet har innskjerpet regelverket etter korrupsjonsskandalen i systembolaget i Sverige i 2003. Administrerende direktør for Vinmonopolet, Knut Grøholt, innkaller nå 10 ansatte på teppet for å få oversikt over hva som har skjedd.

Ekjord har invitert til selskapelige sammenkomster på Hankø Yacht club, hvor det ikke er spart på noe. De har også invitert til gratis golf, tilbudt diverse typer gratis billetter og sponset julebord med drikkevarer. For at vinen Grand Sangre de Toro skulle beholde sin plass blant polets basisvarer, har Ekjord selv foretatt et støttekjøp på 1200 flasker.

Det er en selger som i desember fikk sparken fra Ekjord som har avdekket forholdene.

Erik Magnus Ekjord, medeier og assisterende daglig leder i Ekjord AS, innrømmer støttekjøp, men hevder at det ikke er ulovlig. Han nekter også å kalle utflukter og gaver for smøring.

Vinmonopolet har meget strenge regler for hva hvilken kontakt de ansatte kan ha med leverandørene

– Ansatte skal ikke delta i andre arrangementer der leverandører er med eller medvirker enn vinprøving på faglig kriterier. Med arrangementer menes for eksempel konserter, idrettsarrangementer, båtturer og lignende. Listen er ikke uttømmende, heter det i Vinmonopolets regleverk. Unntak fra reglene skal godkjennes på forhånd.

På papiret er alt som det skal være i Vinmonopolet. Hvis reglene er brutt, må ledelsen la det få konsekvenser. Om ansatte må sies opp, avhenger av hvor alvorlig bruddene er. Vi kan ikke se bort fra at den oppsagt medarbeiderne har gjort det verre enn det er. Sponsing av julebordet innskrenker seg til to flasker vin og en flaske brennevin, ifølge Ekjord.

Det kan se ut som om dette først og fremst er en sak om brudd på Vinmonopolets regler. Grensen mellom smøring og korrupsjon kan være flytende. Dersom smøringen er så omfattende at leverandøren oppnår noe fra en butikkjede som det ikke er åpenhet om og som det neppe er grunnlag for, snakker vi om korrupsjon. Grensen mellom gaver og smøring kan også være flytende. Om en leverandør gir en gave til fem hundre kroner til jul eller inviterer til en fotballkamp med etterfølgende middag, snakker vi om gaver og kundepleie. Det er når gavene og arrangementene begynner å koste, og det blir mange av dem i løpet av et år, at det gir mening å snakke om smøring. Korrupsjon er forbudt. Å definere når man involverer seg i smøring som ikke kan aksepteres, er den enkeltes bedrifts ansvar.

Det ser ut til at det er startet en opprydning i dagligvarebransjen på smøringsområdet. Coop har sagt at de strammer inn på hva slags opplegg fra leverandørens side de vil være med på. Ringnes avlyste sin årlige skiparadis-smøretur. Apotekbransjen er også i gang med å lage regler for hva legemiddelfirmaene kan invitere leger til å delta på. Fra legeforeningens side presses det også på for at nødvendig kursing ikke skal overlates til legemiddelfirmaene.

Dagbladet konfronterer i dag Knut Grøholt med at han selv har deltatt på en middag hos Ekjord i forbindelse med at de fikk besøk av en representant fra Torresfamilen. Grøholt sier han deltok her ut fra høflighetsgrunner. Dette er selvsagt helt uproblematisk. Dette er ikke smøring. Det er normal kontakt med forretningsforbindelser.