Bondevik i brennpunktet

LEDER: Da mediene begynte å skrive om NRKs «Brennpunkt», fikk en nesten inntrykk av at de ville avsløre at Kjell Magne Bondevik egentlig er en liten «berlusconi». Men så viser det ser at han bare er en alminnelig hederlig politiker som stortrives som kjendis blant de rikeste og mektigste – og ikke forstår hvilket inntrykk han skaper, skriver redaktør Magne Lerø.

Da mediene begynte å skrive om NRK «Brennpunkt», fikk en nesten inntrykk av at nå skulle det avsløres at Kjell Magne Bondevik egentlig er en liten «berlusconi». Jan Borgen i Transparency International lot seg til og med forlede til å la seg intervjue om at «korrupsjon er mer vanlig i politikken enn vi er klar over». Selv om han presiserte at han ikke uttalte seg om programmet om Bondevik, var det denne settingen NRK satte intervjuet inn i.

Men denne gangen hadde «Brennpunkt» særdeles lite å fare med. De gjorde et stort poeng av at Kjell Magne Bondevik engasjerte seg for å få den såkalte konjunkturavgiften endret fordi det rammet et hotellprosjekt i Molde som to av han venner var involvert i. For Molde kommune ville også blitt et tap om Seilet Hotel ble droppet, fordi deres eget kulturhus skulle bygges i tilknytning til prosjektet. Det var over 100 lignende prosjekter landet over som sto i fare for å bli rammet på en måte politikerne ikke hadde forutsatt da konjunkturavgiften ble vedtatt. Det skulle bare mangle at Kjell Magne Bondevik, som da var stortingsrepresentant, ikke skulle engasjerte seg i en sak som var så viktig for Molde.

NHO-sjef Finn Bergesen sier til Dagsavisen i dag at både NHO og en rekke andre representanter for næringslivet gikk på en rekke politikere for å få endret konjunkturavgiften.

Å antyde at de tre investorene i hotellprosjektet senere ga støtte til KrFs valgkamp «Stem på en statsminister» som en «takk for innsatsen», er temmelig søkt. Dette har mediene skrevet om for lengst.

At næringslivet gir åpent gir støtte til politiske partier, har ingen ting med korrupsjon å gjøre. At SV vil forby dette, med henvisning til anbefalinger fra EU, kan vi gjerne ta en debatt på. Da må et forbud også ramme den støtten LO gir til Ap. Men Bondeviks forbindelser til noen rike venner og konjunkturavgiftssaken er et særdeles dårlig utgangspunkt for å ta denne debatten.

Når NRK ikke kom opp med noe mer ufordelaktig om Kjell Magne Bondevik etter å ha gransket ham i lengre tid, får vi ta det som et bevis på at han har orden i sakene. Her er det neppe surret med en enste reiseregning. Han er pinlig nøyaktig med å betale for seg. Og han forsvarer at han tilbringer 20 nettet på den fasjonable gjestegården Nøisomhet, som eies av hans venner. Vi får inderlig håpe han får en skikkelig rabatt.

Ica hevder at Kjell Magne Bondeviks navn er trukket inn i en strid med Bondeviks «rike venner». Mener Ica virkelig at «Bondeviks menn» har truet Ica med at dersom de legger ned 70 arbeidsplasser i Molde vil «statsministeren komme og ta dem»? Hva i alle dager skal Bondevik kunne foreta seg? Har han som statsminister noen sanksjonsmidler mot et utenlandsk selskap?

Det Kjell Magne Bondevik ikke kommer unna, er at han framstår som et samlingspunkt for en del forretningsmenn som selvsagt utnytter sine kontakter med statsministeren. Kjell Magne Bondevik holdt hardnakket fast på at han deltok i Stein Erik Hagens bryllup sist sommer som privatperson. Men det er statsministeren vi så.

Når Bondevik inviterer Thobo Mabeki og Ariel Sharon til Molde, og til vennenes hotell, hjelper det lite å presisere at dette ikke var noe statsbesøk. Det var som statsminister han tok imot dem. Men Gerhard Schrøder og Mahmod Abbas planlagte besøk til byen, ble avlyst.

Disse besøkene er verd mye, både for Molde by og for Kjell Magne Bondeviks forretningsvenner. Det bør han forstå. Det er ikke korrupsjon, men det er uklokt å knytte seg så sterkt til det samme forretningsmiljøet i Molde. I Molde synes de det er stas å ha et rom på Seilet Hotel som heter «statsministeren», der de «trofeene» Bondevik har skaffet til byen er avbildet. Men det kan også ses på som bevis på sterke bindinger.

– Programmet trekker min integritet i tvil og skaper inntrykk av at jeg har gjort noe galt, sier Bondevik til Dagbladet. Bondevik har ikke gjort noe galt, men problemet er at den hederlige Bondevik ikke ser at det er noen som utnytter hans «Moldepatriotisme» på en måte som får andre til å reagere. Kjell Magne Bondevik bør vise mer varsomhet hvis han vil unngå at det oppstår debatt om hans forbindelser. Det hjelper ikke alltid at man i egne og andres øye er ubestikkelig. Spørsmålet er om den hederlige Bondevik ser hvordan hans tilstedeværelse blir brukt og tolket.