Clemet – landets beste politiske leder?

Kristin Clemet får 76,5 poeng som leder. Det er to poeng bedre enn Gro Harlem Brundtland, og seks poeng bedre enn Erna Solberg. Hun leder og driver igjennom, både med makt og overtalelse. Problemet er bare at lærere, elever og velgere har lite sans for politikken, skriver redaktør Magne Lerø.

Hadde Høyre meldt på Per-Kristian Foss, Kristin Clemet og Erna Solberg i europamesterskapet i politisk gjennomføring, ville de kommet hjem med gode plasseringer. Men hva hjelper det når det velgerne ikke er imponert. Høyrelederne får gode karakterer av ekspertene, men de når ikke til topps i den politiske folkejuryen.

I siste nummer av Ukeavisen Ledelse inntar Kristin Clemet teten i politisk lederskap. Hun får 76,5 poeng sammenlagt. Det er det beste en politiker har oppnådd så langt, i vår lederundersøkelse «Toppsjefen» som er basert på samtaler med 15 personer som kjenner henne godt eller har fulgt henne tett. Clemet får to poeng mer enn Gro Harlem Brundtland, og seks poeng mer enn sin sjef i partiet, Erna Solberg.

Clemet er en politisk iverksetter av første klasse, og hun gjennomfører sin politikk selv om både lærere og elever protesterer. Men blir det bedre skole av det for alles sønner og døtre? Det er ikke velgerne overbevist om. I Bærum, som har vært høyrestyrt fra tidenes morgen, fikk elevene med melding til foreldrene før skoleferien om at kommunen må spare. Neste år blir det to timer mindre undervisning for elevene på sjette og syvende trinn, og en time mindre for de på fjerde trinn. Dette er ikke mye til kunnskapsløft.

Når selv Høyres egne på kommune- og fylkesplan frykter at frisleppet av privatskoler kan svekke den offentlige skolen, blir neppe skole og utdanning den vinnersaken Høyre trenger.

Erna Solberg, Per-Kristian Foss og Kristin Clemet utgjør den ideologisk kjernen i dagens Høyre. De fører en politikk som er såpass ideologisk konsistent at Erlend Rian meldte seg ut av partiet, selv om Kjell Magne Bondevik har satt grenser for høyrdreiningen.

Selv om både lærere, elever og politiske motstandere kan riste oppgitt på hodet over den politikken Kristin Clemet fører, er det ingen som bestrider at om det er noe hun kan, så er det å lede. Til tross for massiv motstand og høylytte protester, har Kristen Clemet sørget for å dreie norsk skole atskillige hakk mot høyre. Hun har både presset og lirket, slått i bordet og trukket seg tilbake, kjørt rett fram og valgt smarte omveier – for til slutt å få det som hun vil. Det har ikke låst seg i forhold til motstandere og medspillere, slik det skjedde med Victor Norman. Hun opptrer heller ikke like kontant som Erna Solberg. I beslutningsstyrke står hun ikke tilbake for de to. Det oser av vilje, gjennomføringskraft og taktisk klokskap av Kristin Clemet. Hun behersker maktens instrumenter (9) bedre enn de fleste. Resultatene er som forventet av en toppsjef av hennes kaliber (7). Hun utmerker seg imidlertid som en av de beste i landet når det gjelder å score høyt både på evne til omstillinger (8,5) og til å være kreativ og en pådriver for innovasjon (7,5). Her er hun nesten oppe på Kjell Inge Røkkes nivå.

Ledere som må kjempe seg igjennom omstillinger og ta upopulære grep for å oppnå resultater, som er sterkt saksorientert og har stor beslutningskraft, kommer ofte dårlig ut når det gjelder å løse konflikter på en konstruktiv måte. Her får imidlertid Clemet 7. Det forteller at hun også forstår seg på mennesker og situasjoner, bryr seg, opptrer med klokskap og engasjerer seg for å finne veien videre. Clemet er ikke alltid til stede, men hun er det som regel når det trengs. Hun har høy integritet og opptrer etisk bevisst (8,5). Kristin Clemet er real og skvær, og er opptatt av å skille mellom sak og person.

Men som type er hun ikke en varm og nær leder som kretser om sine medarbeideres ve og vel. Det mangler litt på sosial teft og nærhet (6,5). Dette er hennes svakeste side. Hun er så sterk, flink og dyktig at enkelte opplever henne som arrogant, en arroganse som for henne kan være en form for sjenerthet. Det er noe distansert og forretningsmessig over Kristin Clemet som gjør henne til en meget respektert, men ikke en høyt elsket leder.

Clemet er blant Høyres fremste ideologer, men ikke en av partiets stemmesankere. Hun forstår seg nok bedre på prinsipper enn på det som rører seg blant velgerne.

Blir det fortsatt borgerlig regjering etter valget, vil hun sikkert prøve seg på et annet departement. Blir det rød–grønt til høsten, skal hun tilbake til NHO. Men det blir neppe lenge. Det er politiker hun er, men hun er sjef bedre enn de fleste. Hun passer som hånd i hanske i som toppsjef i noen av landets større bedrifter. Hun kunne blitt sjef i Posten, for eksempel. Eller kanskje hun heller vil sysselsette seg som styremedlem på heltid. Kristin Clemet ville økt kvinne andelen i børsnoterte selskapet betraktelig. Men det kommer nok for sent for å hindre en egen lov om kjønnskvotering som regjeringen har vedtatt, og som Clemet har særdeles lite sans for.