Sint Hagen på handletur

LEDER: Dagens Næringsliv mener Stein Erik Hagen handler Orkla aksjer for 900 millioner i sinne. Vi vil nå i det lengste tro han brukte kalkulatoren og fant ut at det ikke er så dumt, skriver redaktør Magne Lerø.

Stein Erik Hagen var rasende etter at vennen Peter Rusicka ble vraket til styret i Orkla. Det skal være den viktigste årsaken til at Hagen på to dager har brukt 916 millioner på å bli største aksjonær i Orkla, skriver Dagens Næringsliv i dag. Dette kan jo tyde på at Hagen er særdeles langsint. Det er et par måneder siden det skjedde. For vår del vil vi i det lengste tro at Hagen ikke går banans i aksjeshopping fordi han ikke får det som han vil. Hagen har selvsagt kjøpt seg opp fordi han mener det er en lønnsom investering, og fordi han vil ha sterkere innflytelse i Orkla.

Kjell Inge Røkke var flyende forbanna på Kjell Almskog i striden om Kværner, men han lånte seg ikke til pipa for å kjøpe Kværner fordi han var sint, men fordi han mente det var en lønnsom investering.

Men DN har et poeng. Stein Erik Hagen, i likhet med Kjell Inge Røkke, framstår med en sterkere emosjonalitet enn de fleste, og det drar de selvsagt med seg inn i det forretningsmessige.

Vrakingen av Peter Ruzicka var et slag i trynet på Stein Erik Hagen, påført av Folketrygdfondet som på det tidspunktet var største eier. Det var en fordel for Orkla, for det ryddet opp og svekket den innflytelse Hagen hadde skaffet seg utover det eierandelen tilsa. Nå troner Hagen på eiertoppen i landets største heleide private selskap. Og det er ingen ting å si på at en av landets rikeste menn bekler den posisjonen. Nå får Hagen, i kraft av sin posisjon og kompetanse, vise hva han duger til. Han må opptre som styremedlem i et meget profesjonelt styre, og forholde seg til en administrasjon der han finner noen av landets beste ledere – og analytisk, strategisk kompetanse. Selv om Hagen er største eier, må han opptre som andre styremedlemmer. Han kan ikke opptre som om han har den posisjonen som Kjell Inge Røkke har i Aker. 13,2 prosent eierskap gir styreplass. Men det gir ingen uttalerett i offentligheten om de strategiske spørsmål i styret. Den læreprosessen er Hagen nå inne i. Men han må gjerne intensivere sin deltagelse i debatten om norsk næringsliv og rammebetingelser. Fordi Hagen har makt og kapital, er han verd å lytte til og diskutere med.

Forholdene er i ferd med å falle til ro i Orkla. Dag Opedal er ansatt som ny konsernsjef. Både styret og de ansatte er fornøyd. Stridsøksene er, om ikke gravd ned for godt, så i alle fall lagt på hyllen. Opedal viderefører på sett og vis den linjen og kulturen Jens P. Heyerdahl jr og Finn Jebsen har stått for, men i et intervju i sommer gjorde han det klart at han ikke har kontakt med de to tidligere konsernsjefene. Han står på egen ben.