Solberg i motbakke

LEDER: Erna Solberg taper nok stemmer på bare å kunne opptre i rollen som forsvarsadvokat for Kjell Magne Bondevik som statsminister, skriver redaktør Magne Lerø.

Det går nedover for Høyre på meningsmålingene, og Erna Solberg scorer dårlig på målingene som foretas etter valgkampduellene på tv. Det er først og fremst Carl I. Hagen som har ødelagt for Solberg. Solberg er best på sak, og vanligvis er hun god i debatter. Hun mangler riktignok den ironiske snerten som gjør Per Kristian Foss til en debattant folk gjerne hører, men hun kan være like hardtslående. Solberg mangler imidlertid trøkk i debattene for tiden. Rollen som forsvarer av den politikken som føres, makter hun godt. Hun har vist at hun kan drive igjennom politiske beslutninger og holde stø kurs, selv om det stormer rundt henne. Når saker står i fokus, er Solberg i sitt ess. Det er i spørsmålet om regjeringsalternativene Solberg faller igjennom. Det er tydelig at hun ikke mestrer spillet slik som Bondevik, Hagen og Stoltenberg. Erna Solberg snakker ikke lenger om Bondevik som statsminister med den samme overbevisning som tidligere. Hun ville gjort en bedre valgkamp om hun fikk kjøre fram Høyres saker og seg selv som statsministerkandidat. Istedenfor må hun opptre i rollen som forsvarsadvokat for Bondevik som statsminister, og det i en situasjon hvor Bondeviks personlige popularitet er på et lavmål. Det blir stadig færre som tror at Bondevik overlever høsten som statsminister.

Høyre og Solberg er låst til den strategien de har valgt. Hun kan forsiktig antyde en plan B, men hun kan ikke begynne å så tvil om at de går til valg på at regjeringen Bondevik skal fortsette. Spørsmålet er om det er mulig for henne å si noe mer enn «Bondevik» når spørsmålet om regjeringsalternativene bringes på banen.

Utfordringen for Solberg er å kjøre fram de sakene Høyre kan profilere seg på, og gjerne saker der de ikke er enige med KrF. Det er lite å vinne på å gyve løs på Carl I. Hagen. Rundt 60 prosent av Høyres velgere ønsker et forpliktende samarbeid mellom Høyre og Frp. Også i tillitsmannsapparatet må vi anta det stadig blir flere som mener dette. Det er neppe tvil om at Høyre heller vil i regjering med Frp enn å bli stående utenfor. For KrF er det motsatt.

Hvis Høyre blir blant valgets tapere, er det lite realistisk med en ren Høyreregjering. KrF går ikke inn i en regjering i høst uten at Kjell Magne Bondevik er statsminister.

Hvis det skulle bli et borgerlig flertall og Kjell Magne Bondevik ikke får fortsette som statsminister, er alternativet en regjering av Høyre og Frp ledet av Erna Solberg, eller at Jens Stoltenberg overtar. Det er ikke opplagt at KrF vil velge Erna Solberg med Carl I. Hagen på slep framfor Jens Stoltenberg.