Vollvik med millionærdugnad

Idar Vollvik sier han vil gi bort flere hundre millioner kroner til humanitært arbeid og starte en millionærdugnad. Det er både rørende og imponerende å lese om toppsjefer som tar samfunnsansvar på denne måten, skriver redaktør Magne Lerø.

– Livet mitt blir aldri det samme etter dette. Når jeg en gang pensjonerer meg, vil jeg gi bort alle pengene mine til humanitært arbeid, sier Chessgründer og mangemillionær, Idar Vollvik, til Dagbladet. Det som forandret livet hans var møtet med fadderbarnet sitt i Nairobi.

– Det er ingen dyr i Norge som har det så jævlig som dette, sier en sjokkert Vollvik. Nå vil han utfordre millionærer i Norge til å gi. Selv bladde han opp noen millioner der og da, til et prosjekt som skal bedre forholdene for de som bor i det aktuelle området hvor Vollviks fadderbarn lever.

– Jeg burde vel gitt bort alt jeg eier til humanitære formål. Men jeg tror det er mye mer nyttig at jeg forvalter pengene slik at vi kan tjene enda mer, som kan komme de fattige i verden til gode i neste omgang. Det finnes mange i Norge som er i samme økonomiske situasjon som meg. Nå utfordrer jeg dem til å være med på en aksjon, sier Vollvik som håper de sterke opplevelsene han har hatt vil bidra til å gjøre han til et bedre menneske.

Det er rørende å lese om Vollviks møte med nøden i Afrika. Vollvik er en gründertype som brenner det for han går inn for. Hvis han nå er blitt tent på å hjelpe fattige, kommer det til å merkes. Han er typen som kan komme til å ringe de rikeste her i landet og be om en million eller tre.

Å møte nøden gjør inntrykk. Siv Jensen fortelte om det tidligere i vår. Hun gikk langt i å ta selvkritikk på Frps lunke holdning til u-hjelp. Kritiske røster hevet seg, og minnet om at politikk er politikk og følelser er følelser. Så feil kan man ta. Det er meningen at vi skal la oss påvirke av følelser. Følelsesmessige opplevelser påvirker våre verdier. På den måten kan følelser ha virkning lenge etter at følelsen er borte.

Det er viktig at samfunnets ledere, enten det er politikere eller næringslivsledere, møter alle sider av virkeligheten. Det er meningen at møtet med nøden skal gjøre inntrykk og påvirke vårt verdisett.

Idar Vollvik går høyt ut. Det er en fallhøyde knyttet til å stå fram på forsiden i Dagbladet som en raus giver og et forbilde. Han forbindes mer med et liv i sus og dus enn som hjelpearbeider. I sommer har han kjørt rundt i en av landets dyreste biler. Det får nå være hans valg. Han fortjener støtte og anerkjennelse for at han raust og modig rykker ut og proklamerer at han skal bli en av landets betydeligste bidragsytere til humanitært arbeid. Og det er bare å ønske lykke til med millionærdugnaden.