Bernander på krigsstien

Etter at John G. Bernander tapte retten til å vise norsk fotball, legger han stadig nye kjelker i veien for seierherrene i TV 2 og Telenor. Dette kan bli dårlig butikk for Kåre Valebrokk og Stig Eide Sivertsen, skriver redaktør Magne Lerø.

Det var et sviende nederlag for kringkastingssjef John G. Bernander at TV 2 og Canal Digital stakk av med rettighetene til å vise norsk fotball på tv. Men det hadde vært en større katastrofe for Kåre Valebrokk om det var TV 2 som hadde blitt sittende fotballøs, mens NRK og MTG/TV3 hadde sikret seg denne seermessige indrefileten. TV 2 og Telenor, som eier Canal Digital, la en milliard på bordet. I ettertid har det skaffet dem atskillig hodebry for å finne ut av hvordan de skal sikre seg at dette blir en lønnsom investering. I denne situasjonen har John. G. Bernander langt fra sittet stille, slikket sine sår og trøstet seg med sine lisenspenger. Han er blitt en kommersiell aktør som vil gå rett i strupen på TV 2 og Telenor, som han riktignok vil samarbeide med når det gjelder å drive et digitalt bakkenett.

Første skritt var å alliere seg med MTG/Viasat om å lansere en egen betalingskanal for sport, i konkurranse med Canal digital. Både NRK og MTG har godt med sportsrettigheter, og ved å slå sammen og bytte til seg, kan de få atskillig med sport på de åpne kanalene og ha en eksklusiv pakke å tilby i markedet for betalings-tv.

Politikerne likte det nok ikke, men de ville ikke forsøke å sette en stopper for at NRK blir en kommersiell aktør innen betalings-tv.

For å finansiere fotballmoroa har Canal digital varslet at de vil sette opp prisen på sin «lokalpakke» for parabolkunder fra 899 til 1299 kroner i året. I går protesterte John G. Bernander. I lokalpakken inngår nemlig NRK. Og NRK har alle betalt for via lisensen. Alle kabelselskaper er i dag forpliktet til å tilby NRK, men det samme gjelder ikke for satellittformidlet tv. – Enten får dere droppe prisøkningen eller så får dere ta inn NRK som en gratiskanal, er Bernanders budskap til Telenors kringkastingssjef Stig Eide Sivertsen. I Dagens Næringsliv i dag får han full støtte av politikerne. Kulturminister Trond Giske truer med å pålegge satellittselskapene en plikt til å distribuere NRK gratis.

Dette er en strek i regningen for Canal digital. Ende verre kan det bli om Eftas overvåkningsorgan, ESA, om kort tid slår ned på avtalen om at Canal digital skal ha eksklusiv rett til å distribuere TV 2. Viasat har protestert, og hevder dette er i strid både med konkurranselov og EU-regler. Hvis ESA vender tommelen ned for denne avtalen, betyr det et inntektstap på 100 millioner for TV 2.

Alt tyder på at NRK kommer til å klare seg best i det lurvelevenet som kan oppstå i tv-markedet de nærmeste årene – i alle fall så lenge lisensordningen består. Det er nå et politisk flertall på Stortinget som ønsker seg et så sterkt NRK som mulig. Men i takt med at NRK sikrer seg inntekter fra kommersiell virksomhet, må man regne med at flere stiller spørsmål med lisensordningen. Fra politisk hold er det tatt til ordet for å droppe lisensen, og få NRK inn på statsbudsjettet.

Det er Kåre Valebrokk som har det største problemet. I den digitale medieverdenen vi er på vei inn i, kan han ikke basere seg på annonsefinansiering. Her gjelder det å få et skikkelig fotfeste innen betalings-tv.

Kåre Valebrokk sitter i gårsdagens tv-verden, der lønnsomheten kan bli så som så etter han har bladd opp en milliard for å kunne sikre seg fotballrettigheter. Telenor kan forsvare det med at dette er en investering for å skaffe seg en posisjon i framtidens digital tv-verden.

Valebrokk har mindre tid på seg enn Bernander til å finne sin plass i den digitale framtid. Det spørs om han rekker det før han går av med pensjon.