VG-liste med mafiasmak

I dag bør kringkastingssjef John G. Bernander ta strupetak på VG-listen og forlange opprydning. NRK kan ikke lenger lukke øynene for at de gir lytterne informasjon som er manipulert, skriver redaktør Magne Lerø.

I går påsto P4-sjef Kalle Lisberg at det er «mafiaen» i platebransjen som står bak VG-listen, som har fått status som den offisielle listen over hvilke artister som selger mest plater uke for uke.

Det var sist lørdag Dagens Næringsliv (DN) dokumenterte hvordan de mektige internasjonale plateselskapene Universal, EMI, Warner og Sony BMG, ved hjelp av prisdumping, hemmelige rabatter og hyppige «signeringer» i velvillige platebutikker skrur opp salget på kort sikt.

I dag forlanger Kaizers og Vamp, som begge har gjort det godt på listene, en ny og uavhengig hitliste.

– Så langt har de store selskapene fått holde på som de vil. Nå er det på tide at det ryddes opp, sier Geir Zahl i Kaizers Orchestra til DN.

– Listen er basert på hype, ikke på faktisk salg, sier Carl Øyvind Apeland i Vamp.

I DN i dag forlanger fire medlemmer av Kringkastingsrådet at NRK selv må ta ansvar for at VG-listen blir troverdig. Anne Kathrine Slungård, tidligere ordfører i Trondheim som har sittet åtte år i Kringkastingsrådet, mener NRK må droppe listen inntil platebransjen legger alle kort på bordet.

NRK har forsvart seg med at de bare spiller musikk fra en liste som VG og Grammofongrossistenes forening (GGF) utarbeider. NRKs radiosjef, Øyvind Vasaasen, mener eventuell kritikk mot listen må rettes mot disse. NRKs markeds- og kommunikasjonssjef, Sigurd Sandvin, sier at NRK ikke har planer om å ta listen av luften, men at de vil ta saken opp med VG.

VG på sin side forsvarer seg med at de forutsetter at GGF leverer en korrekt liste. Det sier GGF at de gjør, men at man må godta at de enkelte plateselskapene ikke vil oppgi faktisk salgstall.

Presseforbundets leder, Per Edgar Kokkvoll, mener VG bør sørge for å opplyse om salgstall. Men VG vil ikke sette samarbeidet med GGF på spill med å stille et slikt krav.

Platebransjen representerer den mest kommersialiserte delen av kultursektoren. De fire største laget en egen organisasjon for å kontrollere markedet. De store internasjonale aktørene bruker all sin markedsmakt for å holde de mindre norske plateselskapene nede. De nekter å opplyse om rabatter og avtaler, på samme måte som de store matvarekjeden. Plateselskapene driver også med kraftig smøring av dem som har ansvar for hvilken musikk som skal spilles i mediene.

Når seriøse medier som NRK og VG aksepterer å være i lommen på BBG, skyldes det at de enkelte aktørene, eller partnere som de kalles, gis monopoler som de selv har interesse av. De fire store plateselskapene «skaper» salgstallene som rapporteres inn til GGF – som gir VG førsteretten til å trykke listen, og NRK får spille musikken med henvisning til listen.

Saken er nå brakt inn for Konkurransetilsynet. Det kan godt være det er noe de finner å kunne ta tak i, men man kommer neppe i mål via Konkurransetilsynet. Det er i forbrukerne interesse at salgslister som får status som offisielle lister, er til å stole på. Hvis ikke aktørene selv klarer dette, bør samfunnet gripe inn med krav til hvordan rapportering skal skje og kontrolleres.

VG-listen har en betydelig markedsverdi for VG. Nå synker verdien for hver dag som går. Det begynner å feste seg et inntrykk av at listen er manipulert. VG er ikke tjent med en liste som mister status og troverdighet. VG skal fortelle leseren hva som faktisk skjer. De skal skille mellom hype og fakta.

I dag bør kringkastingssjef John G. Bernander gjøre det klart at NRK ikke vil fortsette å spille fra VG-listen hvis det ikke ryddes opp. VG kan selvsagt velge å håpe det går over. Det er like sannsynlig at hele VG-listen «går over», og at bransjen lykkes med å få utarbeidet en ny liste.