Idol som drittsekk-tv

TV 2 synes tydeligvis det er greit å tråkke på unge jenter og ramme deres selvfølelse for å få mer penger i kassa. Kåre Valebrokk har førtidspensjonert seg når det gjelder den etiske standarden på TV 2, skriver redaktør Magne Lerø.

Kåre Valebrokk har førtidspensjonert seg når det gjelder den etiske standarden på TV 2. Dommerne i Idol har fra første stund av blitt kritisert for sin språkbruk og sin holdning til dem som ikke går videre. Fredag sørget Tor Milde for et nytt bunnivå. En av deltakerne fikk vite at hun var «fullstendig ubrukelig» og en annen fikk vite at var det noe hun ikke kunne her i verden, var det å synge, en tredje at hun var så dårlig at dommeren holdt på å sovne.

Hva er det som får femtiårige menn til å skjell ut unge jenter på tv, tråkke på dem, få dem til å grine og ødelegge deres selvfølelse? Fordi flertallet har vedtatt mener at det er greit nok. Dette er regelrett mobbing flyttet inn i tv-stua. Det er en variant av folkeforlystelse som i gamle, gamle dager førte til at noen kunne miste livet. Nå mister man bare selvfølelse og kan selv bli et mobbeoffer.

En slik oppførsel som Tor Milde viser, ville ikke blitt akseptert noe annet sted i samfunnet. Han forsvarer seg med at han bare spiller en rolle og stiller opp i intervjuer når som helst og sier «jeg er egentlig ikke slem». Han bare spiller rollen slik Kåre Valebrokk vil den skal spilles, fordi det skaper temperatur i programmet. Og det gir flere seere – og flere penger i kassa. TV 2 ofrer unge på profittens alter i den måten de behandler de unge som ikke kommer videre på. Den oppførselen som Tor Milde, og delvis de andre dommerne, viser på Idol, kaller vi ellers i samfunnet for å opptre som en drittsekk.

TV Norge burde hente inn «de forkastede» og lage en «Tuftevariant» av det. De fortjener oppreisning, noen av de som blir tråkket på og gjort til underholdning.

I dag bør en eller annen forsker sende en søknad til TV 2 om midler til å forske på hvordan det har gått med en del av de ungdommene som har blitt ledd ut og mobbet på tv. Den søknaden bør Kåre Valebrokk innvilge på sparken. Og han bør ta et møte med dommerne og si: Skjerp dere, det får da være grenser!