NA24, Hegnar og den levende Vollvik

Inge Berge, redaktør for NA24, får finne seg noe annet å gjøre eller sørge for at journalistene hans ikke oppfinner virkelighet. Når man surrer med fakta, skal det beklages, skriver redaktør Magne Lerø.

En anonym innsender skrev på Hegnar Online i helgen at Idar Vollvik var død. Etter tre timer ble dette fjernet, men da var saken ute i mediene. Det ble raskt klart at Vollvik var i beste velgående. Redaktør Stein Ove Haugen i Hegnar Online forklarte hvordan slik kan skje, og beklaget overfor Vollvik. Da Vollvik fikk en beklagelse, gjorde han det klart at han ikke ville gå videre med saken til Pressens Faglige utvalg.

Økonominettstedet NA24 skrev imidlertid at Trygve Hegnar, som eier Hegnar online, hadde bedt Vollvik om unnskyldning. «Trygve Hegnar beklager sterkt overfor Vollvik at forretningsmannen ble erklært død på nettstedet Hegnar Online i helgen», skrev NA24. Hegnar er imidlertid på ferie. Han var ikke kjent med saken og har verken snakket med Vollvik eller NA24. Journalist David Stenerud har altså laget nope som framstår som et fingert intervju med Hegnar. Det e Vollvik som er kilden. Da får de beklage at kilden har tatt feil.

Istedenfor å beklage dette, lager de en ny sak der det står at Trygve Hegnar ikke har sagt unnskyld til Vollvik og at «det er et falsum at jeg beklager og legger med flat for Idar Vollvik». I artiklene antydet det også at Trygve Hegnar og hans redaktør, Stein Ove Haugen, ikke har helt sammenfallende syn på saken.

På lederplass i Finansavisen i dag fyrer Trygve Hegnar løs mot NA24 og redaktør Inge Berge. Og det med god grunn.

Det burde være elementært for redaktør Berge at det ikke skal skapes et inntrykk av at man har snakket med et intervjuobjekt. Journalisten som gjorde det, fortjener en skrape i full offentlighet. Enten har han misforstått, eller har gjort det fordi dette var den beste vinkelen på saken. Hegnar og Vollvik er gode navn å lage saker rundt. Siden redaktøren i Hegnar Online har beklaget, kan det være han har antatt at eieren, Trygve Hegner, også står bak beklagelsen. Men slik kan og skal ikke en journalist tenke. En journalist har en fordømt plikt til å være etterrettelig. Sitater er ikke fri diktning. Det er fakta. Jobben er å gjengi det et intervjuobjekt sier, slik at intervjuobjektet helt og fullt kan stå inne for det. Kommer det feil på trykk, skal det beklages.

Redaktør Berges svikt like stor. Å være redaktør betyr å ta ansvar.  Det betyr å beklage offentlig når det skjer alvorlige brudd på de regler og retningslinjer som er nedfelt i Vær Varsom-plakaten. Istedenfor å beklage, lager han en ny sak av den uspiselige grauten hans journalist har stelt i stand. Det blir nå en sak at Hegnar sier at han ikke har sagt unnskyld. Dette er journalistikk på avveie.

Nå får jo Hegnar komme til orde. Det må da være greit nok, slik må Berge ha tenkt.

Det er det ikke. Den slags journalistikk som NA24 her har bedrevet, må det tas avstand fra.

En annen sak er det at NA 24 i en del tilfeller har «antatt» noe som ikke har vist seg å holde stikk. Et tredje forhold er at en av journalistene i NA24 etterforskes for misbruk av kunnskap som knyttes til innsidehandel.

Det endte med at hele staben ble sendt på etikkkurs og regler innført. Det er bare å fortsette den etiske kursingen i NA24 – og Inge Berge bør sitte på første benk.