Midlertidig seier for Halvorsen

Jens Stoltenberg forsto at SV ikke tålte å bli overkjørt denne uken også. Han lot SV vinne en midlertidig seier. Neste gang Nato ber om soldater til Afghanistan, blir det ja. Det vet nok Kristin Halvorsen, skriver redaktør Magne Lerø.

Jonas Gahr Støre, Åslaug Haga og Jens Stoltenberg hadde planene klare for å svare ja på anmodningen fra NATO om å sende norske spesialstyrker til Sør-Afghanistan. Så sent som i går sa Haga til Dagsavisen at vi «ikke kan overlate drittjobbene til USA og Storbritannia og bare ta de snille humanitære oppdragene selv». Hun sa rett ut at det er selvsagt at Norge stiller opp for Nato. Jonas Gahr Støre har sagt det samme tidligere, men i mer forsiktige ordelag.

I går forsto Jens Stoltenberg at Kristin Halvorsen mente alvor med at regjeringen sannsynligvis ville ryke dersom SV ble presset til å ta et nytt nederlag så kort tid etter nederlaget om gasskraftverk på Mongstad.

I går forsøkte Espen Barth Eide å forklare situasjonen for Aps generalsekretær Jaap de Hop Scheffer. Eide sier til VG at Sheffer tydeligvis hadde fått med seg at det er SV som er motstander av å sende soldater til Afghanistan og at de andre regjeringspartiene er for.

– Han sa at han har vært utenriksminister i en koalisjonsregjering selv, og at han visste litt om hvordan livet i en koalisjonsregjering er, sier Barth Eide. Det var godt for regjeringen å møte en generalsekretær i det diplomatiske hjørnet.

Når NATOs generalsekretær uttaler seg på denne måten, svekkes argumentene fra Lars Sponheim og andre om at regjeringen legger seg på en ny sikkerhetspolitisk kurs. Både Høyre og Frp advarer mot at den brede enigheten det har vært omkring vårt forhold til Nato blir brutt. I verste fall kan dette gå på vår egen sikkerhet løs, sier professor Janne Haaland Matlary til Vårt Land i dag. Hun advarer mot at det skapes tvil om at medlemslandene i alliansen er rede til å stille opp for hverandre når det trengs. Det er denne «automatiske unnsetning» alliansen er bygget opp omkring.

Det er verdt å merke seg at de rødgrønne uttaler seg forskjellig om hva regjeringen vedtak betyr. Kristin Halvorsen konstaterer at regjeringen har sagt nei til Nato nå. Hva som kan komme til å skje i fremtiden er hypoteser hun ikke vil forholde seg til, sier hun til Dagbladet. Forsvarsminister Anne- Grete Strøm-Erichsen sier til Dagbladet at regjeringen kan komme til å sende soldater seinere. Det er «i denne omgang» regjeringen ikke kan svare positivt på NATOs henvendelse.

Signe Øye, forsvarspolitiske talskvinne for Ap, innrømmer at regjeringens beslutning er et nederlag for Ap. Jonas Gahr Støre har i denne saken ikke har fått det som han vil. Nå er jobben å forsvare et standpunkt han er uenig ned så godt det lar seg gjøre.

Dette blir en sak opposisjonen vil kjøre hardt på. Støre, Stoltenberg og Haga er i utgangspunktet på defensiven.

Med sin uttalelse om at vi ikke vil ta drittjobbene, har Åslaug Haga gitt opposisjonen en lissepasning. Frp vil hamre løs på regjeringen som ikke vil bidra til å nedkjempe taliban, terrorister og fiender av vårt demokrati. Denne saken kan gi de rødgrønne lavere oppslutning på gallupene.

Det er imidlertid forståelig at Jens Stoltenberg ikke ville avbryte sitt regjeringsprosjekt samme dag som de feiret regjeringens ettårsdag. Både Ap og SV er tjent med å kunne vise velgerne at de er i stand til å regjere sammen lenger enn et år.

Regjeringen er ikke ferdig med Afghanistan. Neste gang Nato anmoder om flere soldater til Afghanistan får de ja. Det vet SV også.