Ap-kronprins Andersen

Det virker som om venstresiden i Ap er i ferd med å skifte ut Trond Giske med Dag Terje Andersen som kronprins. Mens Giske kjører sitt eget løp, smaker det litt Bondevik og Stoltenberg av måten Andersen gjør det på, skriver redaktør Magne Lerø.

Næringsminister Dag Terje Andersen seiler opp som ny kronprins i Ap. Venstresiden mener han er den rette til å overta som partileder når Jens Stoltenberg finner ut at tiden er inne for å trekke seg tilbake. Tidligere industriminister Finn Lied sier til VG at har fornemmer Andersens politiske klokskap i den eierskapsmeldingen som han la fram sist fredag, og mener at Andersen bør blir Aps neste leder. Haakon Lie skal være av samme oppfatning. Det snakkes nå varmt om Andersen som ny leder i deler av fagbevegelsen. Stortingsrepresentant Jan Bøhler, som er en av Andersen allierte, synes det er for tidlig å begynne å snakke om hvem som bør overta etter Stoltenberg.

– Vi har en leder som gjør en god jobb i dag, sier Bøhler til VG. Slik skal man uttale seg politisk korrekt, og la gamlekara i partiet kjøre saken.

Trond Giske har tidligere blitt sett på som venstresidens kandidat til å overta ledervervet i Ap. Giske er imidlertid i ferd med å bli en omstridt leder. Det dokumentert vi i Ukeavisen Ledelse i forrige uke da Trond Giske fikk den laveste lederscoren i vår vurdering av toppsjefer. Giske blir sett på som en ener med et betydelig potensial i enkelte kretser i Ap. Men man kommer ikke til topps i et parti dersom man blir for omstridt og får ord på seg for å være en solospiller og en slugger. Flere har derfor begynt å avskrive Giske som Stoltenbergs etterfølger. Om ikke lenge kan skogsarbeider Dag Terje Andersen stå langt sterkere enn den skoleflinke kjendisvennen Trond Giske.

Andersen er et godt symbol for det gode gamle Arbeiderpartiet, arbeidernes fanebærer, fagbevegelsen støttespiller. Han har vært sekretær i partiet, stortingsrepresentant og nå statsråd. Bakgrunnen er det ikke noe på si på. Han har utvilsomt en folkelig appell.

Der Trond Giske spissformulerer og ironiserer, opptrer Andersen med en godlynt fleip og en avvæpnende replikk.

Venstresiden i Ap trenger en samlende skikkelse. Jan Bøhler er for mye fløymann. Dag Terje Andersen har mer av diplomaten i seg. I forhold til hva de rødgrønne politikere har snakket om de siste to årene, var det en temmelig blek og neddempet utgave at «et aktivt eierskap» som ble lagt fram i eierskapsmeldingen. Venstresiden i Ap mener imidlertid at Andersen har fått til noe Odd Eriksen ikke klarte. Det er nok til at han kan utropes som kronprins.

Men lett blir det ikke å være kronprins så lenge Jens Stoltenberg er kongen. Det er ikke nevneverdig endringer i eierskapspolitikken Stoltenberg har åpnet for. Det er bare når det gjelder opsjoner og bonuser regjeringen er konkret. Vi vet ennå ikke hva det fører til når det gjelder avlønning av ledere. Noen mener det betyr en høyre grunnlønn. Hvis det blir til at sjefene i de store selskapene får 6 millioner i lønn og tre millioner i bonus, vil nok mange mener at det er fint lite regjeringen har fått gjort med de høye lederlønningene.

Svenneprøven for Dag Terje Andersen kan bli Hydro. Det ser ut til ut regjeringen tenker annerledes enn Eivind Reiten om hva Hydro skal satse på.

Jens Stoltenberg har kjempet igjennom privatisering av Statoil og Telenor. Det gjorde han for å gjøre det klart for alle og enhver at disse selskapene skal styres på forretningsmessige, ikke politiske premisser. Eller for å si det enda tydeligere: For at politikerne ikke skulle blande seg inn i driften, men la selskapet selv finne ut hva som er lønnsomt.

Vi er ikke overbevist om at Dag Terje Andersen vil denge løs på Norsk Hydro dersom de vi legge ned er virksomhet som de påviselig ikke tjener eller vil tjene penger på. Med eierskapsmeldingen har Dag Terje Andersen vist at han er en tilpasningsdyktig politiker med tilstrekkelig retorisk kraft til at han opptrer samlende. Det er ikke dårlig å legge fram en melding som gjør at han blir omfavnet av Finn Lied og gjort til kronprins samtidig som han får høre fra Høyre at «vi er stort sette enige». Det smaker litt Bondevik og Stoltenberg av dette. En som liker å oppholde seg i skauen med motorsag, som har kraft i klypa når det trengs, står for en folkelig humor, har retorikken i orden og med evne til å sno seg som en rev gjennom den politiske hverdags kompromisse, kan bli en utmerket partileder.