Røkkes drapstrusler

Røkke er Røkke. Han har problemer med å holde seg innenfor etikken og lovens grenser. Har han drapstruet Håvard Melnæs, må han be offentlig om unnskyldning selv om han ikke mente det han sa, selvsagt. Det forplikter å være en ”Peer Gynt”, skriver redaktør Magne Lerø.

Håvard Melnæs hevder i boken som han gir ut om få dager, at han ble drapstruet av Kjell Inge Røkke da han var journalist i Se og Hør. Det var en artikkel i 2003 med tittelen ”Sendte kjæresten på luksusferie i privathet” som gjorde Røkke rasende. Først ringte han sjefredaktøren, deretter redaksjonssjefen uten å få kontakt. Deretter gjøv han løs på Melnæs, skriver Finansavisen.

– Ingen av dere skal føle dere trygge, så lenge jeg lever. Jeg gjør som jeg vil. Jeg vil at du skal dø, skal Røkke ha sagt ifølge Melnæs. Sjefredaktør Odd Johan Nelvik bekrefter historien og at de vurderte å anmelde saken.

Etter å ha blitt truet av Røkke på telefonen, skal Melnes på eget initiativ ha dratt ned på kontoret til Røkke, meldte seg for sekretæren, sagt at Røkke hadde truet med å drepe ham og at nå var her.

Han fikk snakke med Røkke som etter hvert roet seg ned. De fikk skværet opp. Se og Hør konkluderte da med at det ikke var noe grunnlag for å anmelde saken.

Mange er blitt utsatt for Kjell Inge Røkkes raseriutbrudd. Det er bare å snakke med journalistene i Dagbladet som dekket Tønne-saken. De ble hudflettet flere ganger. Også flere som har hatt med Røkke å gjøre i forretningsmessig sammenheng, vet at han har et farlig temperament.

Det er ubehagelig når mennesker med mye makt opptrer truende. Alt tyder på at Kjell Inge Røkke har gått over streken overfor Melnes. Det er positivt at Melnæs forteller sin historie. Det er viktig å kaste lys over hvordan personer med makt opptre forkastelig og ulovlig.

Nå kan man selvsagt hevde at Røkke er Røkke. Når han tenner, prater han som han gjorde i skolegården i småskolen. Det gikk vel temmelig friskt for seg på fiskebåten også, vil vi tro.

Melnæs ble redd. Fornuften han sa nok at dette bare var et raseriutbrudd fra Røkkes side. Han trodde nok ikke Røkke var så enkel at han først skjeller ut en journalist i landets største ukeblad for deretter å bestille action fra en utenlands torpedo. Fornuft er en ting. Følelser er noe annet. Det er ikke vanskelig å forestille seg at det setter seg i kroppen av å bli utskjelt av Røkke med den slags ord og uttrykk.

Røkke har delvis tatt konsekvensen av at han ikke bør opptre offentlig i situasjoner hvor følesene kan begynne å koke. Han gir vanligvis ikke intervjuer i mediene i saker av kontroversiell art. Han uttaler seg når han blir årets ”Peer Gynt” eller i andre sammenhenger der han vet han komme brukbart ut av det.

Det blir ikke nedsatt noen granskingskommisjon for å finne ut om Kjell Inge Røkke driver med mobbing og trakassering. Kjell Inge Røkke står ikke til ansvar for noen. Det er eierens privilegium. Han er kun underlagt norsk lov. Den har han på flere områder problemer med å holde seg innenfor. I den såkalte sertifikatsaken ble han dømt for korrupsjon.

Kjell Inge Røkke har imidlertid et moralsk ansvar for hva han sier og gjør. Når denne saken nå kommer ut, bør han svare med en unnskyldning i full offentlighet. Det er så pass mange Kjell Inge Røkke verbalt har forgrepet seg mot i sinne, at det er på sin plass.

Kjell Inge Røkke er et eksempel på en leder som har noen usedvanlig sterke sider. Han har vilje av jern, går gjennom stengte dører og gir seg i kast med å valse ned tilsynelatende uovervinnelige hindringer. Blant svakheten er hensynsløshet og et ustyrlig temperament som gjør at andre opplever ham som farlig og bøllete.