Røkke kreativ for milliarder

Ingen næringslivsledere ser ut til å slå Kjell Inge Røkke i kreativitet. Han kan tjent over seks milliarder på å klekke ut gode ideer og konsepter for fremtiden. Det er i fri dressur Røkke er best, skriver redaktør Magne Lerø.

Da Kjell Inge trakk seg som daglig leder av Aker-systemet, begrunnet han det med at han ville fiske reker i Oslofjorden og drive med nyskaping. Rekefiske er det blitt lite av så langt. Den nyskapende virksomheten er det imidlertid ikke noe å si på. Finansavisen har regnet ut at Røkke har klekket ut ideer for 7,5 milliarder på et og et halvt år. Ikke dårlig. Forklaringen er at Røkke til fulle har utnyttet sitt gode navn og rykte som børsvinner. For tre år siden var Røkke i skyggenes dal med sitt Aker Kværner. Det var faktisk verre enn det. Han var en hårsbredd fra konkurs. Så snudde det seg. Aker Kværner ble omstrukturert, gamle aktiviteter ble nye børsnoterte selskaper – og så har det tatt helt av. I tillegg har han introdusert nye selskaper ved å løfte fram noe av den kompetanse Aker har og som han tror det blir større etterspørsel etter fremover. Nå kan Røkke summere opp verdien av sin kreative innsats: Aker Drilling 930 mill, Aker Floating Production 800 mill, Aker BioMarine 3 800 mill, Aker Exploration 305 mill + mulig opsjonsgevinst på 600 mill og nykommeren Aker Oilfield til en verdi av 670 millioner og med en mulig opsjonsgevinst på 450 millioner kroner.

Der Røkke går, følger investorene etter. Der Røkke tar sjansen, gjør en del av dem som har millioner til overs det samme. John Fredriksen har benyttet samme strategi. Han har heller ikke vært opptatt av å eie 100 prosent. Røkke og Fredriksen er opptatt av å eie så pass mye at de har kontroll. Andre konserner vil helst eie hundre prosent fordi de da står helt fritt til å gjøre de det vil uten å måte ta hensyn til andre aksjonærer. Hvis noe av nøkkelen til suksessen ligger i at man skal ta ut store synergier internt, er dette være forståelig. Ofte er imidlertid det beste at et selskap står fritt til å kjempe seg fram i et marked og inngå de allianser som kan være tjenlige. Man trenger ikke ha kontrollerende innflytelse over alle man skulle samarbeide med. Det var denne strategien som skar seg da Røkke ikke lykkes med å få Hydro inn på eiersiden i Aker Kværner.

Røkke har i det siste tatt ut store utbytter. Nå har han nok til at han og familien kan leve gode dager et par generasjoner fremover. Og vil han gi seg det spektakulære luksuslivet i vold igjen, har han nok til det også. Men stort sett virker det som om Røkke nå har det han trenger. Det nye hjemmet på Nesøya skal riktignok møbleres. Det blir nok ikke med det han finner på Smartclub og Ikea like ved.

Når Kjell Inge Røkke ikke trenger å bekymre seg for sin private økonomi, blir han sannsynligvis enda dristigere når det gjelder å satse skikkelig der han tror det er penger å tjene.

Kjell Inge Røkke er Norgesmester i kreativitet. Da Ukeavisen Ledelse i serien Toppsjefen saumfarte Røkke for å finne ut hva slags leder han egentlig er, fikk han den høyeste scoren noen har fått når det gjelder nytenkning og kreativitet. Han fikk 9 poeng. Dette var i 2003. I dag ville han garantert fått 9,5. Han fikk 8 i omstilling. Her ville han også fått høyere.

Det er bare å slippe Kjell Inge Røkke løs. Det er i fri dressur han gjør det best. Han orker ikke å forholde seg til alle slags formaliteter som en de som sitter tungt inne i drift må tenke på.

Han har ikke med seg Bjørn Atle Gjeldsten lenger til å regne, lage prognoser, beregne risiko og lage fremdriftsplaner. Helge Lund har han også mistet. De ble grunnleggende uenige om den strategi Kjell Inge Røkke banket igjennom for å få Aker Kværner på beina. Det endte med at Helge Lund trakk seg på et kritisk tidspunkt i arbeidet med å restrukturere Aker Kværner. Over natten hyret Røkke Inge Hansen som da fungerte som sjef for Statoil. Det var en av de raskeste sjefsansettelsene som er blitt gjort i norsk næringsliv de siste årene. Hansen står nok på Røkkes liste over vellykkede kupp. Inge Hansen har levert varene. Han har også gjort som Røkke, trukket seg som konsernsjef. Sammen driver de og tenker fremtid og skuffer inn millioner.