Valla har trukket sverdet igjen

Alt tyder på at Gerd-Liv Valla ikke bare vil overleve. Hun vil påføre Ingunn Yssen og sine motstandere er smertelig nederlag. Om hun lykkes, er det ingen som vet. Slik er det gjerne i krig, skriver redaktør Magne Lerø

Det er et stykke igjen før LO går av hengslene slik det skjedde i Redningsselskapet i fjor. De er imidlertid på god vei til å miste kontrollene i alt som skjer rundt granskingen av Gerd- Liv Valla. LO fremstår nå som et frustrert, mangehodet troll. Ingen har autoritet til å lede. Hver dag kommer de ulike fløyene med utspill som bidrar til å tilspisse situasjonen. Det florer med hypotetisk bisetninger, etterfulgt av mer eller mindre kaftfulle hovedsetnnger i LO for tiden.

LO-ledelsen ble angrepet av kollektiv uforstand da de bestemte seg for å gjennomføre en gransking. Lite tyder på at granskingen vil løse problemet for LO. Fredag kan det bli riktig ille. De kan også være ute av tunnelen over helgen, men da med Valla i front igjen.

Gerd-Liv Valla har samlet krefter utenlands noen uker. Nå har hun gitt beskjed om at hun stiller på møtet fredag, klar til å svinge sverdet og nedkjempe sine motstandere.

Via sin advokat er Valla blitt informert om alt som er kommet fram i høringene. Hun er nok forberedt på en del kritiske merknader, men ingen ting tyder på at de tre juristene med Jan Fougner i spissen vil konkluder med at Gerd-Liv Valla har brutt norsk lov ved å ha utsatt Ingunn Yssen for ”trakassering eller annen utilbørlig opptreden”, som det heter i loven.

Det synes å være tre fløyer i LO. Det er noen som gjerne vil bli kvitt Gerd- Liv Valla uansett. De er i mindretall. Ingen Yssen har ikke så mange støttespillere blant dem som har makt i LO.

Den største gruppen er de som er i tvil om hva de skal mene. De vil vente på rapporten fra de tre juristene. Hvis kritikken mot Valla er sterk, mener flere at Valla bør trekke seg. Blant disse skal Kjell Bjørndalen i Fellesforbundet være og Per Østvold i Transportforbundet være. Det er også flere mindre sentrale aktører som går lenger enn Bjørndalen. Bjørndalen kan imidlertid spillet. Valla blir ikke avsatt dersom han mener hun skal fortsette.

Det tredje gruppen er de som vil at Gerd-Liv Valla skal fortsette uansett. Klassekampen skriver i dag at Jan Davidsen i Fagforbundet nå er klar på at at Valla blir sittende. Han har tidligere gitt henne støtte.

Hvis Jan Davidsen tidlig i møtet ber om ordet og gir støtte til Valla, må Kjell Bjørndalen tenke seg godt om. Skal han erklære mistillit til Valla, blir det åpen strid. Vallas tilhengere har sørget for at Dagbladet i dag har laget en hel førsteside med et budskap til Kjell Bjørndalen. Her varsles det ekstraordinær LO-kongress dersom Valla skal kastes. Da blir det virkelig krig, men andre ord. Den krigen kan Kjell Bjørndalen tape.

Helt fram til for få dager siden har Vallas tilhenger vært usikre på om Gerd- Liv Valla vurderte å trekke seg. Før helgen må meldingen ha kommet om at hun var klar til å iføre seg kampklærne igjen. I det siste har flere rykket ut med støtte til Valla. Den siste er Gerd Kristiansen som sier til Dagsavisen i dag at hun ikke merket noe til den trakasseringen Ingunn Yssen hevdet skjedde på flyplassen. Hun oppfattet ikke noe mer enn at Valla var fortvilet over at hun ikke visste om hun klarte å sitte i det flysetet hun hadde fått. Etter episoden så hun Valla og Yssen på shopping. Så alvorlig kunne det neppe være, sier hun til Dagsavisen.

Yssen kan imidlertid ha følt sterkt på kritikken fra Valla der og da. Når hun i ettertid skal beskrive det som skjedde, bruker hun begreper som trakassering mobbing. Slik er det gjerne. når konflikten er et faktum.

Gerd-Liv Valla er i ferd med å vinne sympati etter at hennes motstandere har gjort det de har kunnet for å svekke og skade henne i lang tid gjennom lekkasjer fra granskingen.

Vi kan gjerne stå utenfra å mene at LO burde fått seg en ny leder. Hvis først Gerd-Liv Valla gir beskjed om at hun blir sittende eller må bæres ut, er det en farlig risikosport å legge opp til et løp som ender med at hun skal avsettes mot sin vilje.

Dagens Næringsliv skriver i dag at Gerd Liv Vallas advokat i siste fase har sendt et notat til granskingsutvalget der kritikken mot Ingunn Yssen skjerpes. Gerd-Liv Valla har tydeligvis bestemt seg, ikke bare for å vinne, men for at Ingunn Yssen skal lide et smertelig tap. Ved å ”umuliggjøre Ingunn Yssen”, vil Gerd-Liv Valla styrke sin egen stilling. Er det krig så er det krig. Valla har vært i kriger før – og vunnet.<+>