Hagen handler Frp-støtte

Stein Erik Hagen gir to millioner i støtte til FrP fordi partiets politikk vil gjøre ham 151 millioner rikere. Det er ytterst sjelden rikingene opptrer så nærsynt og smalsport i full offentlighet som Hagen, skriver redaktør Magne Lerø.

Stein Erik Hagen er så fornøyd med Frps politikk at han har bestemt seg for å gi to millioner kroner til partiet i år. Nå er det riktignok ikke alt partiet mener, Hagen bryr seg om. Enhver er seg selv nærmest. For Hagen er det han egen pengesekk som er viktigst. Han vil bli rikere om FrP kommer til makten. Politikk i et bredere perspektiv legger han ikke vekt på.

Stein Erik Hagen og familien vil få 151 millioner i skattelette om Frps politikk blir gjennomført. Nå takker Hagen for støtten med to millioner, skriver VG i dag.

– FrP er det partiet som er klarest på det som er viktig for min familie, det vil si formuesskatt og kapitalavgift. Avgjørelsen om å støtte partiet er noe hele familien står bak, sier Hagen.

Klarere kan det ikke sies om hva Hagen og hans hus er opptatt av.

Dagbladet har gitt sin egen vri på saken. De vil ha det til at vennskapet med Høyres ordførerkandidat i Oslo, Fabian Stang, er kjølnet etter at Stang badet naken på Hagens 50-årsdag i fjor. Avisen fikk anledning til å trykke på nytt et knippe bilder av Stang i blanke messingen.

Men vi nekter å tro at Stangs nakenbading har noe med partistøtten til Frp å gjøre. Så prippen er dog Hagen ikke – og det er grenser for hvor snevre perspektiver man skal anklage ham for å legge på sin partistøtte. Fabian Stang kan slippe å tenke på at nakenstuntet hans kostet Høyre millioner.

Hagen har tidligere støttet Venstre, KrF og Høyre. Han regner Kjell Magne Bondevik blant sine venner. I alle fall var vennskapet så pass nært at Bondevik befant seg i den store flokken som ble invitert da Hagen giftet seg med Mille Marie Treschow.

Hagen har vært medlem av Høyre i 35 år. I fjor var det slutt. Da meldte han seg ut og gjorde det klart at han ikke ville gi mer penger til Høyre før ledelse og politikk ble endret.

Høyre har ikke endret mye politikk siden i fjor, og Erna Solberg er fortsatt sjef i partiet. Det eneste som har endret seg er at Frp går nedover og Høyre oppover på meningsmålingene. 2 millioner fra Hagen er nok ikke nok til å snu den trenden.

Man kan selvsagt mene at Stein Erik Hagen ikke bør gi to millioner til FrP og begrunne det med at han selv blir rikere av partiets politikk. Men det står Hagen fritt til å gjøre. Frp er kun pliktig til å oppgi at de har mottatt gaven. Hagen kunne latt være å gi noen begrunnelse. Det er det vanlige når rike mennesker gir pengegaver til partiene. Hagen velger å være overtydelig. Han liker å vise at det lønner seg å ha gode relasjoner til ham.

FrP kan på sin side nøye seg med å takke for støtten og si at de mener det de mener uavhengig av om de får pengestøtte eller ikke. Og det har de rett i. Det er først nå Hagen er blitt FrPer.

For Stein Erik Hagen er støtten til FrP en investering. Han har ingen ting å hente hos Ap. Han har gitt opp Høyre. De eneste partiet som kan bidra til at hans pengebinge øker, er FrP. Han kalkulerer med at FrP vil måtte få en posisjon i en ny borgerlig regjering. Et sterkt Frp er den største garanti for at den politikken Hagen ønsker, får gjennomslag. Når man har 20 milliarder, er to millioner et spytt i havet. For Frp er det en anerkjennelse. Siv Jensen snakker varmt om syke, eldre og minstepensjonistene. Nå kan hun også si at FrP støtter de store og mektige i landet, hvis hun tror det gir flere stemmer.