Hegnars englefobi

Nå har Trygve Hegnar drukket hoggormsaft igjen. Prinsesse Märtha Louise er vitterlig ikke en svinder og en kjeltring som bør mures inne fordi hun driver med noe som Hegnar og forbrukerombudet ikke forstår bæret av, skriver redaktør Magne Lerø.
 

Trygve Hegnar, redaktør i Finansavisen, påstår prinsesse Märtha Louise driver med svindel når hun starter opp sine ”englekurs” til høsten.

– Selvfølgelig er det brudd på markedsføringsloven (villedende reklame). Ikke en av Engleskolens elever kommer til å få kontakt med engler, men Märtha Louise vil tjene penger. Spåkonene har møtt sin overmann, skriver Hegnar. Han mener svindelen består i at prinsessen ”selger et produkt (englekontakt) som alle vet ikke kan bli levert”.

Det er godt gjort å produsere så pass beske lederartikler mot prinsessen og kongehuset fra det blide Sørland som Hegnar har prestert de siste dagene. Han har tydeligvis, som Kåre Valebrokk i sin tid påpekte, igjen drukket hoggormsaft til frokost.

Skuespiller Mikkel Gaup forteller til Dagbladet i dag at Hegnar tar feil, for Gaup har selv sett en engel. Det er det nok noen tusener av andre nordmenn som mener de har gjort. VG offentliggjorde en undersøkelse i sommer som viste at 40 prosent av befolkningen tror det er mulig å komme i kontakt med engler.

For Hegnar eksisterer bare det han kan sende en fotograf ut for å ta bilde av til Finansavisen. Hegnar har nok rett i at i den forstand finnes ikke engler. Engler som fysisk, objektive størrelser finnes ikke. Det er imidlertid en ugjendrivelig faktum at mange mennesker forteller at de har opplevelser av å ha sett en engel. Det er gjerne knyttet følelser av trygghet til opplevelsen.

Hegnar er en konge når det gjelder å forstå seg på hva som skjer i kapitalens verden. Noen mennesker regner også med at det finnes en åndelig verden. De mener det er åndelig rom i tilværelsen der mennesker kan finne ro, harmoni, trygghet og perspektiver på sitt liv ut over lommeboken, det synlige og materiell.

Trygve Hegnar raljerer over mennesker som ikke har slått seg til ro med hans eget endimensjonale verdensbilde.

Hegnar må gjerne mene, som mange andre at alt snakk om engler er tull og tøys. Men påstanden om at Märtha Louise driver med svindel, er noe helt annet. Det betyr at han mener politiet bør gripe inn. For svindel er ikke tillatt. Det som faller Hegnar tungt for brystet er at Märtha skal ta penger for å være veileder i åndelig søken. Hun er ikke alene om å ta seg betalt for den slags.

Hegnar er den første til å forsvare prinsippet om at ingen tinger gratis. Det er underlig at han går løs med kanon fordi prinsesse Märtha tar seg betalt for sin arbeidstid.

Vi har en kvakksalverlov her i landet. Det er ikke tillatt å påstå at produkter virker når det ikke kan påvises. Vi har også en markedsføringslov der poenget et det skal være sant det man hevder. Fungerende forbrukerombud, Frode Elton Haug, har sagt til NTB at hun vil undersøke om Astarte Education, der Märtha Louise skal undervise, bryter med markedsføringsloven. På deres hjemmeside står det at man skal lære seg å finne ”din indre sannhet” og ”gjenoppta din naturlige kontakt med englene og det guddommelig universet”.

Det høres merkelig ut, men det kan umulig ha vært lovgiverne mening at det ikke skal være mulig å skrive den slags i en kursinvitasjon. Dette er et religiøst språk. Går man i karismatiske miljøer, vil man kunne lese og høre tilsvarende ”reklame” for den kontakt med det guddommelige man kan oppnå gjennom tungetale.

Vi støtter ikke prinsessens engleskole. Vi er ikke sikker på om hun har tenkt igjennom alle sider ved det hun akter å gi deg i kast med. Men en kjeltring og lovbryter er hun ikke.

Og penger må hun kunne tjene som andre, gründer som hun er.

Trygve Hegnar ønsker vi lykke til med å svinge pisken over alle som driver med svindel i næringslivet. Men han bør unne seg en time i solen der han filosoferer over hvorfor han er blitt så endimensjonal som han er. Og i teorien vet han jo at ikke alt man ser kan behandles som spiker selv om man er usedvanlig dyktig med hammeren.