Per Ditlev-Simonsen har trukket Erna Solberg og Høyre med seg ned i grøfta. Det er like galt for KrF som ennå ikke viser tegn på at de kan komme seg opp av den grøfta de har havnet i, skriver redaktør Magne Lerø .
Høyre får dårlige meningsmålinger. Det har en årsak, og det har de nå gjort noe med. Når Per Ditlev-Simonsen er ute, bør Høyre ha et berettiget håp om å krype oppover på meningsmålingene. Men det vil gå sakte.
Erna Solberg har håndtert Ditlev-Simonsen-saken bra. Hun bommet imidlertid da hun forsøkte å score et poeng med å anklage Jens Stoltenberg for svart arbeid. Enda mer hjelpeløs var Fabian Stang da han i P4 minnet om at Stoltenberg hadde vært borti en bil på en parkeringsplass uten å ha gitt beskjed.
KrF har vist femtallet på flere meningsmålinger. På meningsmålingen som NRK refererer i dag, går imidlertid KrF fram fra 5,1 til 7,2 prosent. Dagfinn Høybråten øyner et håp. Frykten er at KrF skal få lavere oppslutning enn de fikk ved forrige valg. Da fikk de 6,8 prosent. Hvis det skjer, vil Dagfinn Høybråten få et taperstempel på seg som vil sitte på lenge.
KrFs problem er at skillelinjene mellom høyre og venstresiden i politikken går omtrent tvers gjennom KrF. Flertallet vil velge Jens fremfor Siv, men det vil de helst ikke måtte velge. Det er imidlertid Frp som trekker til seg de fleste KrF-velgerne. Det skyldes av Frp har appell til store deler av den karismatiske delen av norsk kristenliv. Det er noe ved Frps paroler om valgfrihet som tiltrekker dem. De er opptatt av å få gjøre som de vil, og at staten ikke skal legges seg opp i for mye.
Mange KrFere opplever at FrP er å stole på i en del hjertesaker. I enkelte kristenmiljøer er det dyp skepsis til innvandrere som hører til andre religioner. Her er også støtten til Israel massiv, man har lite sans for homofili og ønsker å kjempe for norske verdier og norsk kultur.
Dagfinn Høybråtens oppgave var å finne tilbake til kjerneverdiene og vinne tilbake grunnfjellet. Det har han ikke lykkes med så langt.