Sminketullet

Fri og bevare oss fra kvinnelige toppolitikere som ikke er skikkelig sminket på TV. Det hadde blitt enda mer vås å lese i avisene dagen etter, skriver redaktør Magne Lerø.

I går brukte VG hele forsiden på å fortelle at Kristin Halvorsen sa nei til TV2 fordi hun mente hun ville få for liten tid til å sminke seg. I dag kan vi over to sider i Dagbladet lese om hvor lang tid politikere og kjendiser bruker sminking før de skal på TV. ”Sminke er ikke viktig for meg”, sier Erna Solberg. Men hun passer på å komme tidlig slik at det blir god tid i sminkerommet før TV-lysene settes på. Det mener i alle fall Dagbladet å vite.

Større ikke-sak i en valgkamp skal en lete lenge etter. Hvis det er tilfelle at Kristin Halvorsen har sagt nei til å stille på TV 2 fordi det ikke ble tid til mer en 10 minutters sminking, er det helles fulle rett. Det er ikke noe å spandere en eneste millimeter spalteplass på.

Politikerne har et beinhardt kjør i valgkampen. Man skal igjennom ”blåst og vind”, arbeidsdagene blir lange, det blir lite søvn og en blir fotfulgt av fotografer dagen lang. Flere av dem står også under et sterkt emosjonelt press knyttet til interne konflikter eller saker som pressen kjører. De fleste av oss hadde ikke orket det presset våre toppolitikere utsettes for i en valgkamp. Vår fremste politiker har nådd toppen fordi de har bevist at de er usedvanlig dyktige når det gjelder å opptre konstruktivt og leve under press.

Man blir ikke vakrere, mer bildeskjønn gjennom en valgkamp. Politikerne blir dyktig slitne og mer grå enn skinnende. Press tar på.

Før man skal inn i et TV-studio og kanskje delta i TV-duell der det blir gitt karakterer for innsats og fremtoning, trenger en politiker litt tid for å ro seg ned. En kvinnelig politiker trenger den tryggheten det gir å vite at man i alle fall tar seg så bra ut som mulig, ytre sett. Det sørger sminkøsene for.

Både mannlige og kvinnelige politikere må når som helst være forberedt på å måtte se inn i et kamera. Om det skjer på gata, er det sjelden noe problem. Noe annet er det å sitte i det skarpe TV-lyset.

Er det noe våre kvinnelige politiker kan får lov til uten at det blir en mediesak av det, er det å sitte en halvtime i et sminkerom før de skal eksponeres for alt folket i nærbilder på TV.

Når VG kjører en slik sak på forsiden, har det selvsagt ingen ting med at det er viktig å gjøre. Den er særdeles uviktig. De forsvarer seg nok med at det er grunn til å stille spørsmål med om politikerne er blitt mer opptatt av å ta seg godt ut på skjermen enn å benytte alle anledninger til å nå fram med budskapet sitt på TV. Det er et skudd i løse luften. Vår toppolitikere ser og hører vi mer enn nok av. De er jo over alt.

Og skulle en virkelig tatt problemstillingen seriøst, spørs det om det ikke er bedre å si nei til en TV-opptreden enn å stille ufullstendig sminket på TV. Da kunne en dagen etter risikert å lese i VG at man ”virket sliten, tydelig preget av at …. osv.

 

Fri og bevare oss fra kvinnelige toppolitikere som ikke er skikkelig sminket på TV. Det hadde blitt enda mer vås å lese i avisene dagen etter.