Bjerkaas i spill

Hvis kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas har tenkt å sende daglige trekninger av en snill utgave av spilleverstingen Keno, tyder det på svekket gangsyn. Han må komme seg ut av lomma til Norsk Tipping og Trond Giske, skriver redaktør Magne Lerø.  

Norsk Tipping mener færre er blitt spillavhengige etter at automatforbundet ble innført i sommer. I alle fall får Landsorganisasjonen mot spilleavhengighet (LOMS) færre henvendelser. Nå mener Norsk Tipping tiden er inne for en nytt spill. Folk spiller nemlig mindre enn godt er, mener staten. De vil lansere en snill utgave av spilleverstingen Keno i samarbeid med NRK for å få fart på inntektsstrømmen.

Keno er et kasinospill som spilles verden over. Det kunne man tidligere spille på automater. Tommy Kværnmo i LOMS sier til Dagbladet at Keno er et av de verste spillene med tanke på å utvikle spilleavhengighet. Men Norsk Tipping har gjort spillet betydelig snillere, så her er det ingen fare, mener de. Rune Timberlid i Lotteritilsynet går god for Norsk Tippings utgave av spillet.

Spillet skal være åpent fra sju om morgenen til ti på tolv om kvelden. Og det er mulig å spille via nett og mobil. Tanken er at Keno skal ta opp kampen med nettpoker og andre nettbaserte pengespill.

I en samtale med Dagbladet minner Trond Giske om at norsk spillpolitikk er basert på et kontrollert spilltilbud fremfor fremvekst av et illegale tilbud. Sannsynligvis gir han grønt lys for Keno. Det har sammenheng med at innføringen av automatmonopolet fører til at spilleinntektene blir langt lavere enn det de har forutsatt i departementet. Det betyr mindre penger å dele ut til frivillige organisasjoner. Keno skal sikre nye inntekter og kompensere for tapet.

Det er meningen at NRK skal stille med gratis markedsføring. Hver eneste kveld skal de fortelle hvem som har vunnet.

Det er lett å gå på trynet om man oppsøker hemmelige spillebuler eller gir seg i kast med lugubre spilltilbud på nettet. Myndigheter i en rekke land forsøker å få satt en stopper for ulovlige spill på nettet.

I realiteten er spilleinntektene er frivillig innbetaling av skatt som folk flest, i liten grad de rike, er med på. Staten tjener på at folk bruker penger på drømmen om å bli rik, eller i alle fall få mer penger å rutte med. I virkeligheten blir nesten alle fattigere av det. Spill er selvbedrag satt i system.

For staten er det fristende til å oppmuntre folk til å spille mest mulig. Det gir penger i statskassen. Samtidig må staten sørge for at de spillene man lanserer ikke utvikler spilleavhengighet. Vi kan ikke dømme Keno nor og ned før vi har sett hvordan det fungerer i praksis.

Vi har tradisjoner for at NRK opptrer som en lydig tjener for staten staten og Norsk Tipping når det gjelder å hente inn spillepenger til statskassen. Nå synes Norsk Journalistlag det får være nok. De vil vil ikke at NRK skal slippe til Keno hver eneste dag.

Det virker som om kringkastingssjef Hans- Tore Bjerkaas er tatt til fange allerede. Han burde gjort det klart at NRK ikke er et instrument i regjerings spillepolitikk. Det er for mye reklame for Norsk Tipping slik det er i dag. Når Norsk Tipping nærmest med statsråd Giskes velsignelse kan bestille mer sendetid, skapes det et inntrykk av at Bjerkas er i lomma på staten og Norsk Tipping. Å kjøre i gang med enda et spill i konkurranse med nettpoker og andre nettspill, gjør NRK til en enda viktigere aktør i et marked der det skjer mye som fortjener den kritisk journalists oppmerksomhet. Når det gjelder spill framstår NRK som en solskinnsprodusent. NRK skal ikke fungere som en PR-maskin for Norsk Tipping. La heller TV2 ta dette, hvis de mener det er lønnsomt.