Hagen i følelsenes vold

Hvis vi skal ta på alvor det Stein Erik Hagen sier om sine følelser, burde han fått sparken som styreleder i Orkla på dagen. Det skal selvsagt ikke være Hagens ubearbeidede følelser som avgjør salg eller investeringer i milliardklassen, skriver redaktør Magne Lerø.

Vi vil jo helst tro at beslutninger som får store følger for mennesker fattes på grunnlag av analyser, markedsmessige vurderinger og strategiske mål. Når en leser hva Stein Erik Hagen sier, skulle en tro det motsatte, at det ikke er rasjonelle vurderinger som er avgjørende, men personlige følelser. Han har igjen, for n`te gang uttalt seg om salget av Orkla Media. I denne saken har Hagen inntatt omtrent alle standpunkter som er mulig i den tid prosessen har pågått. Nå forteller han til Dagbladet om hva som til slutt ble avgjørende:

–          Jeg ville i utgangspunktet ikke selge de norske avisene, men slik som det ble kjørt fra en del av de ansatte sin side, så syntes jeg nok fikk være nok. Det som fikk meg til å snu helt var da de hadde en sånn demonstrasjon på utsida av kontoret, hvor de gjorde meg ansvarlig for hele greia. Jeg er ganske fandenivoldsk. Da gir jeg litt… det får være grenser. Det fikk meg til å vippe, sier Stein Erik Hagen til Dagbladet.

Hagen, som på den tiden eide vel 10 prosent av Orkla og hadde nettopp tiltrådt som ny styreleder, sier rett ut at det var de følelser som de ansatte i Orkla vekket hos ham som ble avgjørende for at det ble et salg. Det er ikke godt å vite hva man skal tro når det gjelder Stein Erik Hagen. Det spesielle med ham er at han mener det han sier sist. Han har en egen evne til å se bort fra alt som er sagt tidligere og bare avfeie det med at ”det må være en misforståelse”. Dette er maktens språk.

Hagen er en kriger. Han har en ufattelig evne og vilje til å sette alt inn på å få det som han vil. Det rimer derfor godt å hevde at det ikke ville blitt et salg av Orkla Media dersom Hagen ikke hadde akseptert det. Konsernsjef Dag Opedal mente det var strategisk riktig å selge Orkla Media. Det kunne jo tenkes at han hadde satt stillingen sin inn på det skulle skje. Hvis Hagen hadde vært imot salg, ville det ikke kostet ham mye å gi Opedal sparken.

Hagen er noen ganger særdeles enkel, på grensen til det naive, når det gjelder å vise fram det han egentlig vil oppnå. Når han uttaler seg som han gjør, er nok målet å skyve skyld over på den ansatte. Det var deres atferd som var skyld i at Orkla ble solgt. Han ville helst ha beholdt Orkla Media. Men de ansatte gjorde de umulig for ham. De ødela alt.

I sitt reaksjonsmønster minner han litt om Carl I. Hagen. Han har også en egen evne til å gi andre skylda og fremstille seg selv som offer. – Det var da de gjorde meg ansvarlig for hele greie, sier Hagen. Med andre ord: Det var de som begynte. Det var de som demonstrerte. Det var de som blåste i tåkeluren og laget et helsike bråk.

Det er kun mennesker med et velvokst ego og med stor appetitt på at mest mulig skal kretse rundt dem selv, som snakker slik Stein Erik Hagen gjør. Det er faktisk ham selv, hans følelser, salg eller kjøp av milliarder handler om.

Hadde Hagen blitt presset på om det faktisk er slik at det er det han føler, ikke det som administrasjonen og rådgivere anbefaler ut fra forretningsmessige betraktninger, som er det avgjørende, ville han benektet det. Han ville ikke, som enkelte managementkonsulenter og organisasjonspsykologer hevder, innrømmet at det er lederes følelser, ikke fornuft og strategi som teller. De vil nok bruke Stein Erik Hagen som et case. 

Stein Erik Hagen er en usedvanlig dyktig forretningsmann. Han har et særdeles svak side, og det er at det han sier ikke henger på greip. Det finnes en rekke eksempler på det. Det er som om ordene er ment for å utrette noe der og da uavhengig av det han har sagt og ment tidligere. Hagen mangler konsistens, men med en magefølelse for business av en annen verden, en vilje av stål og mot som en bjørn. Hans mangel på konsistens skaper uforutsigbarhet. Det gir han også noe fordeler. Da kan han velge det som tjener best hans interessere der og da uavhengig av hva han sa i går. De det går ut over vil oppleve det som om han ikke er til å stole på.

–        En mer syltynn begrunnelse har jeg aldri hørt. En svakere begrunnelse enn dette for en slik transaksjon, enn at han ble personlig fornærmet, skal man faktisk lete lenge etter. Den er rett og slett syltynn, sier tidligere Orkla Media-sjef Jan Lindh til Kampanje.

Ikke overraskende. Det skal godt gjøre å finne noen bedriftsledere som står fram og innrømmer at man håndterer store industrielle miljøer og prosesser på bakgrunn av hva man føler fra time til time, eller fra dag til dag. Men Hagen er Hagen. Om en ukes tid kan det hende han gir et intervju der han sier at det er altfor mye følelser og synsing som styrer det som skjer i næringslivet. Han kan da fremheve Orkla som har en særdeles kompetent stab og som er kjent for å underbygge alle avgjørelser med bunnsolide analyse og beregninger.