Sparket på direkten

Det er hårreisende at styreleder Thue gir Reidar Nordby sparken for åpen mikrofon uten å informere ham. Nå må Trond Giske ta affære og få på plass et nytt styre som kan løse flokene Reidar Nordby og Sigmund Thue har stelt i stand, skriver redaktør Magne Lerø.

Styreleder Sigmund Thue i Norsk Tipping serverte nyheten om at Reidar Nordby skal forlate Norsk Tipping på direkten i Redaksjon EN i går. Reidar Nordby var ikke informert, skriver både Dagbladet og VG i dag. De har snakket både med kona og datteren. De kan bekrefte at styrelederens uttalelser sendte sjokkbølger i stua. Thue sier han snakket med Nordby flere ganger torsdag og hevder Nordby selv har uttalt seg til mediene på en måte som må oppfattes slik at han var på vei ut av Norsk Tipping. Styret har ikke hatt noe møte hvor en har konkludert med at Nordby må slutte.

Vi har fått et nytt eksempel på at Thue faller igjennom som styreleder. En ting er beslutningen styret har fattet om å la Nordby fortsette som rådgiver med samme lønn. Han uttaler seg også på en måte som gir inntrykk av at han ikke forstår at en styreleder har et personlig ansvar for at den lønn og godtgjørelser til daglig leder som oppgis styrets beretning, er korrekt. Det samme ansvaret har Reidar Nordby. Når det rapporteres feil og snytes på skatten år etter år, er dette styreleder og daglig leders ansvar. Dette er så pass alvorlig at det er saklig grunn til oppsigelse av Nordby. En daglig leder kan ikke drive skattesnyteri som han involverer sin arbeidsgiver og styreleder i.

– Først får vi rydde opp, deretter tar vi oppvasken, sa Thue på NRK i går kveld. Han forstår tydeligvis at hans dager som styreleder er talte.

At en styreleder på direktesendt TV konkluderer med at en medarbeidere skal slutte før det er inngått avtale om det, er hårreisende. Alle vet at det ikke er slik man behandler personalsaker.

Å bli sparket for åpen mikrofon styrker Nordbys forhandlingsposisjon. Nå kan han kreve en sluttpakke som vil sende sjokkbølger inn i den rødgrønne leir. Nordby kan bare vise at han har en avtale om å fortsette som rådgiver for 1,7 millioner i året. I forhold til den avtalen har han ikke gjort noe som helst galt. Styret har ingen saklig grunn til å gi ham sparken som rådgiver.

Norsk Tipping er nå i en situasjon der eieren må ta grep. Trond Giske bør innkalle til generalforsamling, velge et nytt styre for Norsk Tipping og be Thue holde fingere fra fatet fra i dag av. Han bør overlate til det nye styret å finne en løsning med Reidar Nordby. Det kan godt være det er en god idé å la Nordby fortsette som konsulent. Men Nordby må forstå at han ikke kan få 1,7 millioner kroner for jobben. Han må innse at det han har gjort er så pass grovt at han ikke kan kreve en fallskjerm på en årslønn en gang.

Men fordi han har mye kompetanse og ennå ikke har fylt 60 år, bør han ikke pensjonere seg, men jobbe med det han kan; spill i alle fasonger og kanaler.

Det er ikke slik at en som har gjort en grov feil må kjeppjages fra en sammenheng hvor en kan gjøre en god jobb. Poenget er at han ikke kan fortsette med de samme betingelser som tidligere, kun med den forskjell at han må klippe plenen selv.