Regnskogens redningsmann

Det skulle bare mangle om ikke søkkrike Norge med 2000 oljemilliarder skulle legge tre milliarder årlig på bordet for å redde regnskogen. Jens Stoltenberg bør utfordre flere av verdens kakser til umiddelbart å demonstrere at man tar klimakrisen på alvor, skriver redaktør Magne Lerø.

Jens Stoltenberg kan vandre rundt som ansvarligheten selv på Bali. Det er blitt lagt merke til at Norge vil bla opp ni milliarder kroner de nærmeste tre årene for å redde regnskogen. Avskogingen står i dag for 20 prosent av verden klimautslipp. De store utslippslandene er Brasil og Indonesia. Internasjonale eksperter anslår at det vil koste 30 milliarder å stoppe raseringen av regnskogen. Det er det mest effektive tiltaket for å kutte klimagassutslippene. Jens Stoltenberg berg sier til Dagbladet i dag at de milliardene regjeringen nå legger på bordet vil bidra til utslippsreduksjoner som er 12 ganger Norges utslipp. Al Gore er bland de som snakker om at Gro Harlem Brundtland bør lede arbeidet med å redde regnskogen. I dag blir Nobel fredspris delt ut. Torsdag skal Stoltenberg holde tale til klimadeltakerne på Bali.

Dette kommer til å bli Jens Stoltenbergs uke. Han vil plassere seg i første rekke av ledere i verden som tar klimakrisen på alvor. En ledende rolle, kan minilandet Norge ikke spille. Men med våre milliarder kan vi spille en viktig rolle på symbolplanet. Der Al Gore snakker, kan vi bla opp. Tre milliarder taler også sitt tydelige språk internasjonalt.

Når det gjelder å redusere utslipp her hjemme, fremstiller Høyre, Venstre og KrF Stoltenberg nærmest om en sinke. Erna Solberg minner om at de er kommer med 61 krav til de rødgrønne om tøffere tiltak for å redusere utslippene. 3 milliarder til å redde regnskogen var bare et av dem.

Tautrekkinger om et klimakompromiss vil pågå i Stortinget hele denne uken.

Da Jens Stoltenberg på Aps landsmøte proklamerte at regjeringen ville nå målet om klimanøytralitet i 2050 og være 30 prosent under 1990 nivået i 2020, ble han møtt med jubel. Det fremstår ikke lenger som spesielt sprekt. Siden den tid er det lansert langt dristigere mål.

I Dagens Næringsliv fredag tok Øystein Dørum i DnBNor Markets til orde for at Norge kan bli klimanøytralt i 2008 ved å kjøpe kvoter for ti milliarder kroner. Han fikk støtte fra Jørgen Randers som ledet lavslippsutvalget i 2005/2006, Gunnar Kvassheim (V) som er leder for Stortingets energi og miljøkomité og Lars Haltbrekken, leder av Jørgen Naturvernforbund.

Det er tydeligvis stor vilje og et utbredt ønske om at Norge skal bla opp milliarder og vise vei ut av det klimauføre verden har havnet i.

Norge har en oljeformue på over 2000 milliarder. Da er det småpenger å bruke ni milliarder på å få stoppet raseringen av regnskogen. Det er bare å gå videre på den veien Stoltenberg har slått inn på.