Jens i klimaskvis

Jens fyrer med olje, det er brudd i klimaforhandlingene på Stortinget og mens StatoilHydro blir banket opp på børsen stiller Gro Harlem Brundtland og Kristin Halvorsen spørsmål ved om vi må dempe oljeaktiviteten vår. Klimakampen tilspisser seg, skriver redaktør Magne Lerø.

Al Gore tok toget da han kom til Oslo. men VG følger med. Bagasjen ble kjørt i bil.

Jens Stoltenberg har fortsatt oljefyr, skriver Dagsavisen i dag. Det skrev de om for et år siden. Men intet har skjedd. Saken blir enda bedre når Aslaug Haga megetsigende sier til Dagsavisen: Jeg vet at Jens fortsatt har oljefyr. Og vi ber alle velge mer miljøvennlige alternativer.

Haga har selv installert oljepumpe til 50 000 kroner. Stoltenberg bor i samme hus som søsteren. Dagsavisen kan opplyse om at beboerne har en samlet inntekt på 2,7 millioner og at det bare koster ca. 50 000 å bytte ut oljefyren. Det mangler bare at politisk redaktør Arne Strand ringer en forhandler og bestiller for Jens. Han kommer ikke utenom.

Oljefyren tenker nok ikke Stoltenberg så mye på. Han tenker på talen han i natt skal holde til delegatene i Bali. Det blir neppe like mye hallelujastemning som da han holdt sin store klimatale på Aps landsmøte. Da tok han på seg ledertrøye når det gjaldt å vise dristighet og målbevissthet. Så lenge det varte. Nå må Stoltenberg tåle av enkelte å bli plassert i verstingklassen sammen med Frp når det gjelder å kutte utslipp i Norge.

I sin tale vil Stoltenberg gjøre det klart at Norge er rede til å bla opp atskillige milliarder for å få satt fortgang i arbeidet med å hindre global oppvarming. Å stoppe ødeleggelse av regnskogen er det mest effektive og rimeligste tiltaket. Her er Stoltenberg klar for å gi i alle fall 9 milliarder.

Regnskogen har ennå ikke fått status som ”månelandingsprosjekt” slik som rensing og deponering av CO2. Det kan hende han vil snakke om det også.

Stoltenberg er en god taler. Talen hans kan få betydning fordi han sterkt vil understreke at den norske regjeringen er klar til å handle. Det er bare å komme i gang og gi beskjed om hvilken konto pengene skal settes inn på.

Utviklingen går usedvanlig fort. På Bali tillater både Kristin Halvorsen og Gro Harlem Brundtland seg til å stille spørsmål om ikke klimakrisen må føre til at vi revurderer vår oljepolitikk. Det skjer mens Statoil Hydro har fått seg en skikkelig nesestyver på børsen. Verdien falt med rundt 10 prosent på en dag. Det kalles rundjuling i denne verdenen. Grunnen til verdifallet er at det stilles spørsmål ved StatoilHydros evne til å hente opp så mye gass og olje som forventet.

Optimismen som bredte seg da det ble kjent at StatoilHydro fikk bli med på Shtokmannfeltet, er betydelig dempet. StatoilHydro ivrer etter å komme i gang med nye felter i Lofoten og nordover. Men slik klimakampen nå utvikler seg, kan dette bli et slag oljegiganten vil komme til å tape.

Frederic Hauge, leder av Bellona, jublet da regjeringen bestemte seg for å satse på CO2-rensing og CO2-deponering. Nå klager han over at det er lunken interesse og direkte motstand mot dette prosjektet i miljøbevegelsen internasjonalt. Her kjøres ”tiltak nå” fram med stor styrke. De ropes på mer alternativ energi og mindre olje og gass nå. Alt tyder på at det ikke er realisme i dette kravet. Alternativ energi er ikke en bryter som bare kan skrus på.

Mens man er opptatt av de store linjer i Bali, sliter de med sine klimautfordringer på Stortinget. I går ble det brudd mellom regjeringspartiene og Høyre, KrF og Venstre i forhandlingene om et forlik i klimapolitikken. Det er ikke nødvendigvis dramatisk at det blir brudd på komiténivå. Inga Marthe Torkildsen har ledet forhandlingene. Det kan godt være hun er mer enig med opposisjonen enn med Ap med hensyn til hva slags mål og tiltak det skal legges opp til. Det er like greit at forhandlingene overlates til de parlamentariske lederne. Det blir nok ingen løsning før Jens Stoltenberg, Åslaug Haga og Kristin Halvorsen er tilbake og får stukket hodene sammen.