Harlems hotell i særklasse

Først ble det bråk fordi Åge Danielsen hadde startet bygging av et sykehotell uten formell godkjenning. Nå bråker politikerne for å få bygget Danielsens hotell selv om Helse Sør-Øst ikke vil ha det. Styreleder Hanne Harlem ror og ror, skriver redaktør Magne Lerø.

Styreleder i Helse Sør-øst, Hanne Harlem, har nok politisk forstand til å forstå at for henne er et sykehotell i tilknytning til Rikshospitalet en tapt sak. Hun må ha hjelp fra oven for å komme seg ut av det skårfeste hun har havnet i.

Frp har for lengst innsett at dette er en vinnersak blant velgerne. Her skal det kjøres det remmer og tøy kan holde. De andre politikerne har også våknet. Høyre vil ha alle kortene på bordet og snakker om høring. Til og med Jan Bøhler (Ap) vil at man skal forsøke å finne en løsning som gjør at hotellet kan bygges.

Og hvis det nå ikke fortere en svint blir gitt grønt lys for bygging, vil hotellinvestor Arthur Buchardt starte en aksjon for nytt sykehotell. Kanskje han får Petter Stordalen med seg til å legge seg i en sykeseng på Carl Johan? Sykehotell engasjerer. Og dette er godt mediestoff.

 

Hanne Harlem sitter i klisteret. Hun er avhengig av signaler eller pålegg fra regjeringen. Det er tre muligheter til løsning.

Den ene er at regjeringen bestemmer seg for å ta kampen mot sykehotellet. Det innebærer med andre ord at Helse Sør-øst står fast på sitt vedtak. De mener det blir flere plasser for pasienter når utbyggingen av nye sykehus i Osloregionen er gjennomført. Det finnes altså goder argumenter for å ikke bygge sykehotellet. Vi vil tro det, og ikke prestisje i kampen mot Åge Danielsen, er grunnen til at man vendte tommelen ned for sykehotellet.

Den andre muligheten er at regjeringen legger penger på bordet i revidert statsbudsjett. De kan da vise til det sterke argumentet for sykehotellet, at man tar signalene fra folket og at dette vil komme pasienter landet over til nytte. Dette er det minst sannsynlige alternativet.

Den tredje muligheten er at man trekker inn private investorer. Både Petter Stordalen og Arthur Buchardt står og tripper for å komme i gang. Det må imidlertid legges ut et anbud på å føre opp hotellet slik som planlagt. Så Stordalen og Buchardt har ingen garanti for at det er de som stikker av med seieren.

Dette er det mest sannsynlige alternativet. Det belaster ikke investeringsbudsjettet til Helse Sør- øst. Og det er nå en gang slik at det offentlige betaler millioner hvert år for hotellovernattinger i Oslo. Nå kan man samle disse på et sted. Danielsen har beregnet at man vil spare noen titalls millioner hvert år på et sykehotell.

Men SV og Fagforbundet rasler med sablene mor dette alternativet. I Klassekampen i dag gjør de det klart at de er imot privatisering av helsetjenester. Olav Gunnar Ballo (SV) reagerer også på at den som tar seg til rette, slik han mener Danielsen gjorde, skal lykkes med å få det som man vil.

Styret ved Rikshospitalet har åpner for å vurdere et tilbud fra private investorer.

NTB skriver at Petter Stordalen, Arthur Buchardt og Christian Ringnes vil gå sammen om å føre opp og drifte et sykehotell. Disse tre forstår seg i alle fall på business. Det blir for enkelt når Gerd Kristiansen i Fagforbundet avviser de med at hun forstår at de gjerne vil få et sugerør ned i statskassa. Det er nok et engasjement ut over høyest mulig avkastning som ligger bak. Det virker som om de ønsker å vise samfunnsansvar og ikke fremstå som hardkokte pengemenn. Det vil i alle fall vise seg når tilbudet ligger på bordet.

 

Her ligge det an til et prosjekt der private og det offentlige kan samarbeide og uten at vi må gjør det til en stor prinsippsak om privatisering av helsetjenester.