Drømmen om H + Ap

Det er fornuft i det tankesmie-Kristin Clemet tenker, men at vi skal havne i en politisk unntakstilstand der Ap og Høyre kryper i regjeringskøya sammen, er ikke sannsynlig. Men det er det lite som er i det politiske spillet for tiden, skriver redaktør Magne Lerø.

At Høyre og Ap skulle finne på å danne regjering sammen er ikke så mye mer urealistisk enn de fleste andre regjeringskonstellasjoner det snakkes om. Lite tyder på at de rødgrønne får flertall etter valget neste høst. Da vil i det minste SV si takk for seg. Venstre og KrF er urokkelige i sin motstand mot å regjere med Frp. Frp har gjort det tindrende klart at de ikke vil støtte en regjering av Venstre, KrF og Høyre. Lars Sponheim sier han heller vil ha Jens Stoltenberg enn Siv Jensen som statsminister. Det er imidlertid få som tror Sponheim vil våge å ende opp som støttespiller for Jens Stoltenberg.

KrF, Venstre og Frp har uttalt seg på en måte som låser situasjonen på borgerlig side. Høyre snakker for døve ører når de sier de vil ha både Frp, Venstre og KrF med i en regjering.

I denne brokete situasjonen har Kristin Clemet lansert et samarbeid mellom Høyre og Ap som et regjeringsalternativ. Som leder for tankesmia Civita, er det Clemets oppgave å lansere nye tanker og spennende perspektiver. Clemet er imidlertid ikke noen hvem som helst. Hun er en av ideologene i Høyre og en av partiets mest erfarne politikere. Clemet satte spor etter seg som statsråd, og bør på nytt bli statsråd dersom Høyre kommer til makten igjen. Clemet begrunner sitt initiativ blant annet med at Norge bør bli medlem av EU.

I en normal situasjon vil ikke Høyre og Ap danne regjering sammen. De er først og fremst politiske hovedmotstandere. Men situasjonen er den at avstanden mellom Ap og Høyre synes å være mindre enn del for eksempel er mellom KrF / Venstre og Frp.

 

Et samarbeid mellom Høyre og Ap er slett ikke umulig, sier Høyres Inge Lønning til Aftenposten. Han peker at flere Høyre-folk, blant andre Francis Sejersted, tidligere har ønsket det. Thorbjørn Jagland luftet også tanken som et alternativ til en mindretallsregjering bestående av sentrumspartiene. Den gang sto flere næringslivsledere fram med støtte. De mente det vil gi stabile rammevilkår for vekst og verdiskaping.

Professor Frank Aarebrot mener også det er verdt å reflekter ever Clemets utspill.

– Jeg skulle likt å vite om det var koordinert med høyreledelsen. Det er slett ikke dumt for Høyre at Clemet, som er en anerkjent politiker, sier det finnes andre alternativer for Høyre. Dette er et nyttig utspill som legger press på de andre borgerlige partiene, sier Aarebrot til Aftenposten. Han peker at det er flere likhetstrekk mellom Ap og Høyre, og trekker spesielt fram næringspolitikken, moderniserings-, innvandrings- og skolepolitikken og at Ap-folk og moderate Høyre-folk lenge har drømt om en slik regjering.
Spørsmålet om Clemets utspill er klarert med Høyres ledelse, er ikke interessant. Clemet er ikke den som går og ber Solberg om klarering. Solberg har dessuten neppe noe imot at et nytt alternativ spilles ut. Dette gir Solberg bare enda større spillerom i debatten rundt regjeringsalternativer.

Det er imidlertid verd å merke seg at Clemet anbefaler at Høyre skal søke mot Ap fremfor å satse på Frp. Høyre våger ikke satse på Frp.

Clemet utspille forteller noe om hva som rører seg i Høyre. Siv Jensen bør ta signaler om at sjansen for at hun skal ende opp som statsminister er svekket. Det er vanskelig å se for seg hvordan Erna Solberg skal kunne innta statsministerkontoret.

Jens Stoltenberg en fordel i det kaoset som kan oppstå etter neste valg. Hvis det går sånn noenlunde med Ap og de rødgrønne ved valget, har han vist at han kan lede en samarbeidsregjering. Han har erfaring, posisjon og en rimelig god stilling hos folket. Det er ingen over og ingen ved siden på borgerlig side i forhold til Stoltenberg når det gjelder statsministerjobben. Dette er noe av det som taler for at Stoltenberg vil fortsette som statsminister også etter valget neste år. Sjansen for at KrF og Venstre blir støtteparti for Stoltenberg er tross alt større enn at Høyre og Ap kryper i regjeringskøya sammen.