Fotballedelse bak mål

Det går an å havne utfor stupet før en vet ordet av det hvis man hiver seg på moderne management-og markedsføringstrender. Fotballpresident Sondre Kåfjord hadde blitt dragemat dersom han ikke hadde fått flagget tilbake på fotballdraktene, skriver redaktør Magne Lerø.

Det gikk ikke mange timene etter at idrettspresident Sondre Kåfjord hadde presentert de nye fotballdraktene torsdag før fotballedelsen ble pepret med protester. Kulturminister Trond Giske oppdaget hva som var i ferd med å skje, og hengte seg på med drepende kritikk av beslutningen om å erstatte det norske flagget på landslagets drakter med et drageemblem. Hans poeng er at landslaget ikke er en aktivitet som skal profilere Norges Fotballforbund eller seg selv. Et landslag er en del av det som bidrar til å gi Norge identitet, og det norske flagget er et symbol for det som binder nasjonen sammen, sa kulturministeren.

 

I går ettermiddag forsto fotballedelsen at de måtte ta dragen av dage jo før jo heller. Det fortjener de en liten porsjon ros for. Det er bra at folk innser at de har tatt fullstendig feil før det går for lang tid. Men det er et tankekors at idrettsledelsen er så pass fjern fra sine medlemmer og samfunnet for øvrig. Det er sjelden vi ser at ledere så til de grader kan la seg forlede av moteriktig markedsføring og merkevarebygging Grunnen til at de har gått i baret er et ønske om å være profesjonelle, svare på tiden krav om tydelighet og meningsbærende symboler. De ville bygge en identitet rundt dragen, et symbol som var deres, som kunne bidra til å skape egenart og profil. Helt etter læreboka. Vi synes å høre ekspertene legger ut og vise visjoner, budskap, merke og identitet på sine powerpointpresentasjoner.

Men har de mistet magefølelsen i Fotballforbundet? Var det ingen som sa at dragetenkningen var helt bak mål fordi et landslag ikke er en bedrift eller et produkt som skal selges i et marked?

 

Det er lov å gå på trynet som Sonde Kåfjord og generalsekretær Karen Espelund har gjort. Men de kom seg heldigvis raskt på beina igjen. Dagsavisen skriver at de smiles fortsatt i Fotballforbundet lokaler på Ullevål. Det er godt å høre. Dette er ingen sak å gråte over. Det er helt greit at fotballederne går rundt og smiler over sin egen tabbe. Hele saken egner seg faktisk til å le av.