Hareides egenforvirring

Åge Hareide vet knapt hva interne prosesser er for noe. Hans åpne og ekte stil skaper stadig misforståelser. Han har nok stilt seg spørsmålet om han bør fortsette som sjef for landslaget. Men det offisielle svaret er i dag at han uansett «kjører gjennom VM-kvaliken», skriver redaktør Magne Lerø.

I går kunne VG melde at Åge Hareide var på vei ut som landslagssjef om ikke landslagsspillerne skjerper seg og banker Uruguay i morgen. I dag sier Hareide til mediene at han er blitt misforstått. Det er ikke han som skal skiftes ut, men spillerne som ikke viser det de bør være gode for.

Det er typisk Åge Hareid og uttale seg slik at det oppstår misforståelser. Han har en herlig evne til ikke å overskue konsekvensene av det han sier der og da. Når han dagen etter blir konfrontert med hvordan hans uttalelser dagen før blir oppfattet, må han ut å ro eller korrigere. Journalister liker gjerne de litt løsmunnede. Det blir alltid noe å skrive om.

I dag sier Hareide tydelig at han ikke akter å trekke seg selv om vi skulle gå på et nytt nederlag mot Uruguay. Han bedyrer at han nå skjerper kravene til spilleren. På den måten møter han kritikken han fikk etter tapet not Wales og Montenegro for at han var for slepphendt med å stille krav og for mye kompis med landslagsspillerne. Nå antydes det at han kan komme til å droppe Morten Gamst Pedersen til fordel for Tarik Elyounoussi. Det kan nok være på sin plass å markere overfor spillerne at han mener alvor med å ta ut de som ikke leverer godt nok.

Debatten om Hareide er den beste treneren vi kan få, har imidlertid startet. Den kan skyte ny fart dersom vi taper onsdag. 20 august skal vi møte Irland.

Spillerne har tidligere gjort det klart at de er meget godt fornøyd med Hareide. Det er forståelig. Hareide er en type som det er lett å trives sammen med.  

Hareide var særdeles sterkt ønsket som sjef da Norges fotballforbund i 2004 maktet å lokke ham ut fra kontrakten med Rosenborg. Ukeavisen Ledelse vurderte Åge Hareide som toppsjef rett etter at han hadde blitt sjef for landslaget. Da var forventningene til ham skyhøye, og alle var enige om at han var landets desidert beste fotballtrener. Han gikk da også til topps med 77 poeng av 100 oppnåelige. Han var helt i toppen når det gjaldt å oppnå resultater og ha sosial teft og komme godt ut av det på folk. Det vår undersøkelse viste at han er best på, er å skape motivasjon, innsatsvilje og lagånd. Her fikk han 9 poeng. Ingen av de 41 toppsjefene vi har vurdert, har kommet så høyt.

Det er Hareide kombinasjon av sosial teft, ekthet, utadvendthet, tilforlatelighet og sterke evner til å kunne motivere som gjør at ha fortsatt har ens sterk stilling som landslagssjef selv om resultatene han har oppnådd er langt dårligere enn forventet.

 

Hadde vi vurdert Hareide som toppsjef i dag, hadde han kommet dårligere ut, ikke minst fordi han ikke har levert gode nok resultater. Og vi skal heller ikke se bort fra at Hareide er best som godværsleder. Gladgutten Hareide kan bli sur og mutt når livet går han imot. Heller ikke da sparer han på konfekten når det gjelder å uttale seg. Det var så fælt å ikke vite om han skulle bli landslagssjef eller ikke, at det var som å være i helvete, sa han da. Det kan være at han må en ny tur dit snart om ikke ”gutta våre” får banket noen skikkelig ned i støvlene slik at vi kan se Hareide med det ekte godfliret.

 

Hareide snakker et språk som både fotballentusiaster og spillere forstår. Stilen er tøff. Tilbakemeldingene kontante. Og Hareide har lært seg å leve med at mediene nesten alltid er til stede i det han fortar seg. Han vet at det ikke nytter å pålegge taushetsplikt. Han forsøker heller å bruke mediene.

Hareide arvet striden mellom John Carew og John Arne Riise. De to fikk pålegg om å rydde opp seg imellom via stor oppslag i mediene. Hareide driver ikke terapi og konfliktløsning på bakrommet med en psykologs finfølende forsiktighet. Her er det rett av posen

 

Slik har han også flere ganger snakket om seg selv. Han klarte å holde det gående i ukevis med motstriden uttalelser om han ville slutte i Rosenborg for å bli landslagssjef eller ikke. Hareide vet ikke at det finnes noe som heter interne prosesser. Det andre holder for seg selv og sine betrodde rådgivere, har Hareide en tendens til å havne i VG med. Og det er han selv som lekker, om seg selv. Men det Hareide nesten sier en dag, er ikke sikkert det samme han sier neste dag. Hareide er i prosess, og i prosesser kan det bølge fram og tilbake.

 

Hareide har landet mest beglodde og kommenterte lederjobb. Han har valgt å kjøre en åpenhetslinje som få andre ledere ville kommet seg velberget igjennom. Åge Hareide tråkler seg videre, gjennom uttalelser som vekker oppsikt og presiseringer av hva han egentlig mente og ikke mente. 

 

Det er neppe tvil om at Hareide har stilt seg spørsmålet om han bør fortsette som sjef for landslaget. Men det offisielle svaret er i dag at han uansett ”kjører gjennom VM-kvaliken”.