Byggmester Giske

Trond Giske og Erling Lae presenterte i går en plan for nye kulturbygg i Oslo som imponerte. Og i kjent stil advarte Giske de ansatte ved Nasjonalmuseet mot å forsøke å ta kverken på et prosjekt som det er politisk enstemmighet om, skriver redaktør Magne Lerø.

I går utløste kulturminister Trond Giske og byrådsleder Erling Lae nærmest trampeklapp i Kultur-Norge. Det har aldri tidligere blitt lagt fram en så omfattende og nyskapende plan for kulturbygg i landet. Det er det reneste OL. Nå sitter milliardene løst. Den nye operaen ser ut til å ha gitt politikerne blod på tann. Dette vil de ha mer av.

 

Det er ikke mer en noen uker siden Trond Giske sa at planene om å føre opp et nytt Nasjonalmuseum på Tullinløkka ligger fast. I går kunne han fortelle at det nye Nasjonalmuseet skal ligge på Vestbane-tomten. Deichmanske bibliotek skal i et eget bygg i nærheten av operaen i Bjørvika, og dit skal også Munch-museet og Stenersenmuseet flytte inn i et nytt praktbygg. Bjørvika blir et sentrum for kunst, kultur og kunnskap som vil rage i europeisk målestokk.

 

Når Oslo kommune og staten, representert ved en politiker fra Høyre og en fra Arbeiderpartiet, går sammen om å lansere et så pass visjonært og tiljublet forslag, er det mye som tyder på at dette kan lettere igjennom den politiske beslutningskverna enn det som er vanlig i byggesaker.

 

Ledelsen ved nasjonalmuseet, Christian Bjelland og Allis Helleland, er over seg av begeistring for valget av Vestbanen – med flott sjøutsikt og Rådhuset, Nobels Fredssenter og Aker Brygge som nærmeste naboer.

 

Da Giske orienterte ledelse og ansatte ved Nasjonalmuseet om planene i går, kunne han selvsagt ikke la være å kommentere konflikten mellom de ansatt og ledelsen. Og Giske er ikke den som legger fingrene imellom.

 

–         Jeg tror ikke dere finner ene eneste politiker på Stortinget som vil se på nytt på sammenslåingen av Nasjonalmuseet og samlokaliseringen. Tar dere den diskusjonen igjen, er dette prosjektet dødt. Ingen vil orke å bære dette fram. Dette er et faktum, sa Giske.

 

Klarere kan det ikke sies. Det kan godt være at lokaliseringen til Vestbanen oppleves så pass positivt at det vil få konsekvenser for samarbeidsklima ved museet. 

 

De ansatte sier til mediene i dag at konfliktene rundt Allis Helleland ikke er løst med dette. Selvsagt er den ikke det. Slike prosesser tar tid. En forutsetning for å få arbeidsro ved Nasjonalmuseet er at alle grupper ansatte legger bort stridsøksen i forhold til den politiske beslutning om å samordne Arkitektmuseet, Kunstindustrimuseet. Museet for samtidskunst og Nasjonalmuseet.

 

Giske vil være klar med en arkitektkonkurranse som skal lyses ut neste år. . Det haster nå med å få lyst direktørstillingene for den ulike fagområdene slik at Nasjonalmuseet for på plass en handlekraftig ledelse.