Maxbo-bøllen

Nå får Trond Giske valse opp med Maxbo-sjef Tom Borthen. Han får holde stengt på søndag eller få en bot som svir. Forretningsmenn som tar seg til rette, truer med gjentatt lovbrudd og undergraver samfunnets lover bør ristes til fornuft, skriver redaktør Magne Lerø.

Søndag holdt en rekke byggevarekjeder åpent som en protest mot at Plantasjen får holde søndagsåpent. Trond Giske som har ansvar for helligdagslovgivningen, reagerte kraftig på aksjonen og på at aksjonistene oppfordret til å ringe ham privat. Giske sa han ville vurdere anmeldelse. Det har han ikke gjort. Men han har heller ikke foretatt seg noe for å komme aksjonistene i møte. De store byggvarekjedene vurderer å holde søndagsåpent flere søndager, dersom det ikke kommer noen reaksjon fra myndighetene. Det bekrefter talsmann for byggvarekjedenes aksjon, Tom Borthen, overfor NTB.

 –         Vi har ingenting hørt, annet enn at statsråd Trond Giske misliker at vi har oppfordret til å bruke hans hemmelige telefonnummer. Til selve saken har det ikke kommet noen reaksjon fra myndighetene, sier Borthen, som er administrerende direktør i Løvenskiold Handel som eier blant annet byggevarekjeden Maxbo. Det er kjedene Jernia, Byggmakker, Maxbo, Monter og Mester Grønn som aksjonerer. De peker på at de store gartneriene selger både gressklippere, hagemøbler og verktøy og at det blir konkurransevridende å la de holde åpent på søndagen, men ikke byggevarebutikkene. Borthen sier de ønsker søndagsstengt for alle. I Helligdagsloven heter det imidlertid at utsalgssteder som i alt vesentlig selger ”blomster, planter og andre hageartikler” kan holde åpent på helligdager. 

LO-sekretær Trine Lise Sundnes sier til NTB at LO-forbundet Handel og Kontor flere ganger har anmeldt virksomheter som de mener bryter helligdagsloven, men at samtlige saker er blitt henlagt.

  

At store byggevarehus aksjonerer en søndag ved å holde åpent, får vi til nød akseptere. Men det hører ingensteds hjemme at Tom Borthen truer med å fortsette aksjonene flere søndager fremover. Hvem tror han at han er? Hvem tror disse byggevarekjedene at de er? De får da vitterlig innrette seg etter gjeldende lover. De har ingen rett til å kreve en reaksjon fra Trond Giske. De har fått en reaksjon. Han tar skarp avstand fra deres ulovlige aksjon. Hvis Tor Borthen og hans aksjonister tror han kan tvinge Trond Giske til å endre helligdagsloven ved den typen virkemidler de nå tar i bruk, tar de feil.

  

Om man er stor og mektig, betyr ikke det at man kan ta seg til rette. Tom Borthen setter seg opp mot samfunnet lover fordi han ikke er enig i hvordan de blir tolket. Men det er ikke slik uenighet skal løses. Det skal skje via normale politiske protester, ikke via ulovlige aksjoner.

  Tom Borthen får holde stengt søndag. Hvis ikke bør han anmeldes og få en klekkelig bot. Vi vil ikke ha forretningsmenn som undergraver samfunnets lover.  Når Tom Borthen utfordrer Trond Giske til kamp, bør han ta den. Han bør tvinge Borthen i kne uten å gi løfter om noen som helst endring. Deretter bør Giske vurdere om det er behov for å stramme inn på helligdagslovgivningen. Vi bør ikke ende opp med at det blir fritt fram for alle å holde åpent på helligdagene. Her bør vi lytte til LO som understreker at ansatte ikke ønsker å jobbe søndager. Det er god mentalhygiene at et samfunn innvilger seg en ”annerledesdag”. Nå er det så mange steder man holder åpent både til klokken ni og ti på kvelden at folk burde ha god nok anledning til å få kjøpe det de trenger.