Haga ga opp

Haga hadde bestemt seg for å kjempe for sitt politiske liv. Det hadde hun ikke helse til. Det er ingen grunn til å tvile på om dette er sannheten, skriver redaktør Magne Lerø

– Punkt en, jeg går av som statsråd. Punkt to, jeg går av som partileder. Dette er ikke en politisk beslutning, men en personlig beslutning styrt av hensynet til min egen helse, sa Haga på en pressekonferanse i dag tidlig. Det er ingen grunn til å tvile på at dette er det reelle grunnen. Det kan være grunnen til at hun tidligere har varslet at hun vil ut av politikken. Hun ble sykemeldt i fjor fordi belastningen ble for stor da de rødgrønne hadde harde runder for å bli enige om budsjettet.

 

Hun har nok overveid mulighetene for at hun kunne makte ”å stå han av”, som hun hadde bestemt seg for. Haga kan det politiske spillet bedre enn de fleste og vet om hun har betalt skatt av leieinntektene eller ikke. Hun vurderte det slik at hun ville klare å stå oppreist.

Så blir hun innhentet av helsen. Og hun fikk ikke noen ro selv om hun ble sykemeldt. Gårsdagens opplysninger om at hun har holdt utleie av stabburet i 1998-2000 skjult, ble en ytterligere belastning. Hun har nøkternt måtte konstatere at hun ikke hadde krefter til å forsøke å reise seg igjen. Hun måtte bite i seg nederlaget og kaste kortene. Hun varsler at hun kan bli sykemeldt mer enn fire uker  

– Min helse tillater ikke at jeg står han av. Jeg er sykemeldt for fire uker. Det kan bli flere. Jeg ønsker ikke å utsette helsa mi for fare, den tåler ikke lenger dette livet, sa Haga.

Jeg aksepterer fullt ut pressens rett til å stille alle spørsmål og til å få svar. Jeg opplever at politikere skal måles etter en strengere mal enn andre. Jeg observerer at mitt helt vanlig levde liv ikke når opp til forventningene.

– Vi har i alle år betalt vår skatt. Vi har i alle år samvittighetsfullt fylt ut våre selvangivelser. Det kan tenkes at vi har gjort feil. Mer ville hun ikke si.

 

Dette ble en særdeles trist sorti får en av våre fremste politikere. Hun har selv det meste av skylden for sitt fall. Men med sin dekning av saken i dag, har VG gått over streken (se neste leder)