Giske og Mira Craig

Unge Høyre har skaffet seg en ny leder som søker oppmerksomhet ved å slenge dritt om sine motstandere. Før han vet ordet av det, havner han selv i det politiske gjørmebadet han rigger til, skriver redaktør Magne Lerø .  

«Giske tror jobben hans er å klå på Mira Craig», er oppslaget på førstesiden i Dagbladet. Det er Unge Høyres nye leder, Henrik Asheim, som på denne måten vil markere seg. I sin tale til de unge i Høyre slengte han også på en uttalelse om at ”den eneste forskjellen på Kristin Halvorsen og en maskert raner, er at den maskerte raneren i det minste ikke prøver å lure deg til å tro at han raner deg for ditt eget beste”. Det Asheim vil oppnå med å legge seg på et debattnivå som til forveksling ligner en anonym blogger, er oppmerksomhet. Her er jeg, roper han ut. Og lykkes. For den slags går rett hjem i mediene for tiden. Førstesiden i Dagbladet. Fulltreffer. Kjempebra. Jubel hos de unge i Høyre, vil vi tro. Vi får tolerere at unge politiske ledere går friskt ut, men hvis Asheim akter å holde dette nivået fremover, blir han en parodi på seg selv. Han inviterer dessuten til personangrep som det ikke er sikkert Asheim tåler det like godt som Trond Giske.Når Asheim hevder at Giske ”klår på” en annen kvinne, handler det om uønsket seksuell oppmerksomhet. Det er faktisk straffbart når det er en myndighetsperson som står bak. Asheim mener vi må forstå at det ikke er det han mener. Med å henvise til at han er ”ung og frisk” vil han at vi ikke skal ta ham på alvor. Det er bare noe han sier. Bakgrunnen for påstanden om at Giske klår på Mira Craig, er at hun satt på skuldrene til hans under Hovefestivalen i fjor.   Giske er i ferd med å bli en parodi på seg selv. Det blir litt mye festivaler på kulturministeren. Han velger noe bort når han er på alle disse festivalene. For eksempel det at han ikke kommer på Dissimilis-festival. Det synes jeg ikke går an. Han skal være kulturminister for hele folket, sier Asheim som legger til at han også reagerer på at Giske legger Kultur-Norge under stadig sterkere politisk styring.

Giske kaller angrepet for et skittent utspill.

– Erna Solberg var for litt siden ute og advarte mot en skitten valgkamp. Unge Høyre-lederens retoriske nivå viser at hun hadde helt rett. Ut over det er ikke talen verdt å kommentere, sier Giske til Dagbladet.

Erna Solberg mener Trond Giske må tåle såpass fra en ungdomspolitiker og viser til at Giske selv var noe friskere og råere som AUF-leder. 

Trond Giske er en kulturminister som setter spor setter seg. At han reiser for mye rundt på festivaler, er en medieskapt sannhet. Sannsynligvis hjelper det lite om Giske legger fram en liste som viser at han ikke deltar mer på festivaler enn på andre kulturarrangement. Ingen bør imidlertid kunne klage på at Giske ikke bruker tid på politikk. Han har en politisk iversetterevne som de færreste kan oppvise.

 Henrik Asheim følger etter Torbjørn Røe Isaksen som leder for Unge Høyre. Hvis Asheim akter å legge seg på det debattnivået han starter opp med, kan vi virkelig snakke om å hoppe etter Wirkola. Isaksen maktet å levere reflekterte meninger inn i norsk offentlighet. Så langt har Asheim bare levert politisk rør. Før Asheim vet ordet av det, havner han selv i det politiske gjørmebadet han rigger til.