Rikmannsdøder Kolberg

Når Ola Mæle eller Stein Erik Hagen stikker hodet fram fra sin luksus for å tale de velhavendes sak, må de regne med et ublidt møte med Martin Kolberg i rollen som retorisk slagbjørn, skriver redaktør Magne Lerø.

Nå driver også Aps partisekretær, Martin Kolberg, med mobbing. I alle fall mener investoren Ola Mæle det. Det er mer ille enn som så. Mæle sier til Dagens Næringsliv at Kolberg har servert en drittpakke mot ham og andre næringslivsledere for å sverte og stigmatisere rike mennesker med borgerlige tilbøyeligheter. Mæle hevder intet mindre enn at Kolberg vil mobbe næringslivsledere ut av samfunnsdebatten.

 

Det vil han nok ikke. Han vil ha dem der og gjøre det de gjør. Ingen ting er som en motstander man kan hakke løs på under jubel fra egne tilhengere.

 

Kolberg har sett seg lei på at næringslivsledere med hundrevis av millioner på konto og i aksjer maser om at de vil bli kvitt formuesskatten. Han sier Ap gjerne vil ”flå de rike” og mener Mæle og andre med ham kommer med vulgære utfall mot den politikken regjeringen fører.

 

Mæle får nå så ørene flagrer fordi han kom med kritiske uttalelser om regjeringen politikk i forbindelse med at han feiret 50-årsdagen sin i sus og dus i St. Tropez. Vennene var mange, og millionene satt løst.

 

Å servere politiske utspill fra luksuriøse omgivelser i St. Tropez, er ikke det smarteste Mæle han gjort. Han vil vel unnskylde seg med at det ikke var meningen. Men Dagbladet lokket ham utpå.

 

En den næringslivsledere har en egen evne til å bli særdeles nærsynt når de uttaler seg om politikk. Mest ille er Stein Erik Hagen når han legger ut om hvor urimelig formuesskatten er for ”meg og min familie”.

 Kolberg mener tydeligvis det går hjem hos de rødgrønne å snakke om å flå de rike og herje med dem i mediene når dem fremstår som representanter for den selvtilfredse, litt sutrende overklasse. Det er faktisk prisen de rike må betale når det midt i sin prangende rikdom kommer med politiske utspill. 

Olav Thon, Kjell Inge Røkke og Jens Ulltveit-Moe, for eksempel, opplever ikke det samme. Grunnen er at de ikke maser så mye om skattenivået. I dag sier Ulltveit-Moe at dagens skattenivå for ”de rike ” er ok, men at strukturen er gal. Han vil ha høyere eiendomsskatt.

Ola Mæle er for tiden nullskattyter. Det er urettferdig å bruke det mot ham. Det er Kolbergs og de rødgrønnes eget skattesystemet som gjør Mæle til nullskattyter. Mæle bidrar til fellesskapet som avtalt. Vi får håpe han er raus med å gi til gode formål siden han for tiden kommer særdeles gunstig ut på det skattemessige området.

 

Martin Kolberg ser ut til å tro det er lurt å løpe rundt å si at han skal ”flå de rike”. Slik norsk økonomi er skrudd sammen, er ikke det så enkelt. I gode tider er det mange som blir skikkelig rike. Det følger, som Per-Kristian Foss peker på, en del kapitalister med kapitalismen. De kan man ikke rydde av veien. Og man kan ikke knekke de med stadig tyngre skattebører. Vi tror ikke det blir særlig mye av de ”flåingen” Kolberg snakker om. Det er enda vanskeligere å ”flå de rike” enn det er å få kontroll med lederlønningene. Det er første og fremst symbolpolitikk Kolberg bedriver. Med unntak av at de rødgrønne vil beholde formuesskatten. Det er alvor.

Hvis Kolberg ønsker andre kandidater til rødgrønn flåing, kan han se nærmere på dem som har et stort forbruk av energi.