Sponheims skjerpede nei til Frp

Nå bør selv Erna Solberg forstå at Lars Sponheim ikke på vilkår vil gi regjeringsmakt til Frp. En felles borgerlig regjering er fullstendig urealistisk, kun noe som finnes i Solbergs vokabular, skriver redaktør Magne Lerø.

Lars Sponheim har tidligere sagt at han foretrekker ”Jens fremfor Siv”. Det har ikke helt sunket ned i den borgerlige leir. Erna Solberg har ikke gitt opp å snakke om en felles borgerlig regjering der både Frp, KrF og Venstre er med. I sommer begynte også Venstres Ola Elvestuen å snakke om at de går bra å samarbeide med Frp i Oslo. Da rykket Sponheim ut og gjorde det klart at noe samarbeide med Frp på riksplan er uaktuelt. I dag sier har det samme igjen. Dagbladet oppfatter det som en nyhet og har slått det opp på første siden.

– Jeg vil felle Siv og Erna, sier Sponheim. Han begrunner det med at han er ”glad i landet sitt” og varsler at han vil felle en regjering av Høyre og Frp dersom Venstre kommer på vippen. Skal vi tro den siste meningsmålingen fra Sentio, kommer han ikke i vippeposisjon. Her får Frp og Høyre flertall på Stortinget. Fremskrittspartiet alene er større enn de tre rødgrønne regjeringspartiene. Frp får en oppslutning på 34,0 prosent, mens Ap synker til 24,2 prosent.

Siv Jensen sier til Dagens Næringsliv at hun er overbevist om at Høyre og Frp kan få rent flertall ved stortingsvalget neste år. Den situasjonen betegner Erna Solberg som vanskelig. Når Frp er dobbelt så stor som Høyre, ligger det i kortene at det er Frp som skal få sterkest gjennomslag for sin politikk. Men Solberg understreker at det ikke er aktuelt for Høyre å delta i en regjering som fører en politikk som ligger langt unna Høyres program.

Solberg vegrer seg mot å bli klistret til Frp. Hun våger enda mindre å slå inn på Sponheims linje og si Frp takk og farvel. Solberg kommer neppe unna å måtte forhandle med Frp om en politiske plattform for å regjere sammen dersom de får flertall. Sannsynligvis vil de bli enige.

Da kan Venstre fremstå som et borgerlig opposisjonsparti. Det er en posisjon Lars Sponheim ikke har noe imot. Det kan gi Venstre god uttelling.

I intervjuet med Dagbladet betegner Sponheim et samarbeid med Frp som å gå over en avgrunn. Sponheim sier også at han oppfatter Erna Solbergs uttalelser om at han til slutt vil snu og støtte en ikke-sosialistisk som en angrep på sin egen integritet.

– Uansett om Venstre skulle bli uklare på dette, har jeg min personlige integritet og vil stå fast på det. Han avviser også at Venstre vil innlede noe forpliktende samarbeid med Ap.

Når Sponheim er krystallklar i sin avvisning av Frp, tvinger han igjen Erna Solberg til å forholde seg til de politiske realiteter. Det viker ikke lenger troverdig å snakke lenger om en felles borgerlig regjering som KrF og Venstre ikke på vilkår vil være med i.

Den politiske tyngdelov vil tvinge Høyre og Frp sammen, i alle fall til å forhandle om et politisk grunnlag for en regjering. Men Høyre kan ikke selge sjelen sin for å få regjere med Frp. Derfor må Frp legger kraftig om sin politikk på viktige områder.

Det er muligens et ørlite håp for at Lars Sponheim kan ha Frp og Høyre få forsøke å danne regjering. Han sier at han vil felle Erna og Siv ”på rett sak og politisk grunnlag”. Det betyr at de må komme opp med et politisk program som Sponheim kan godta. De kan få regjere på hans nåde, men andre ord.

Nå er vi ikke i spekulasjonene. Realitetene er at med Lars Sponheim har gjort seg selv til garantist for at Venstre skal kjempe mot at Frp får politisk makt. Det er opplest og vedtatt, ikke minst for Erna Solberg.