Det er mulig denne saken er så ille at Thorbjørn Berntsen og et titalls ekspolitikere må bures inn. Men at pensjonsstyreleder Sigvald Oppebøen Hansen begynner å snakke om straffeforfølging før de det gjelder har fått forklart seg, er også skandaløst. Han bidrar til å gjøre politikere rettsløse, skriver redaktør Magne Lerø.
Ut fra det riksrevisor Jørgen Kosmo og toneangivende politikerne på Stortinget sier, skulle en tro at det bare er å opprette en avdeling for politiske pensjonistkjeltringer på Ullersmo jo før jo heller. Det er en stikkprøvekontroll Riksrevisjonen har foretatt. Den viser at det er mellom seks og ti politikere som har fått mer i pensjon enn de har krav på. Når hele gruppen skal sjekkes, få vi anta at det blir flere titalls ekspolitikere som får dele luftegård med blant andre Anders Talleraas, Magnus Stangeland og Thorbjørn Berntsen. For reglene er ikke vanskelige å forstå, sier Kosmo. Kjell Magne Bondevik forstår dem i alle fall. Og flere andre politikere sier det samme, man må hele tiden melde ifra om inntekter ved siden av pensjonen. Den som ikke har gjort det, begår trygdemisbruk. Den slags er straffbart. For loven er det ingen forskjell på Kong Salomo og Jørgen hattemaker. Straffbare handlinger må anmeldes. Altså må Stortinget vedta å gå til anmeldelse av titalls tidligere stortingsrepresentanter.
Sigvald Oppebøen Hansen (Ap), lederen av styret for Stortingets pensjonskasse, kjører i dag ”anmeldelse av straffbart-forhold”-linja. Han har snudd på en femøring. Først sa han til NTB at det i denne saken ikke var snakk om bevisst lureri, men snarere mangel på kunnskap. Til VG sier han at stortingsrepresentantene bør politianmeldes hvis de har fått for høye pensjoner fordi de ikke har meldt fra om egen inntekt. Men han understreker at det er for tidlig å si om noen av ekspolitikerne har gjort noe galt.
Det er et halvt år siden Jørgen Kosmo ble gjort oppmerksom på at de burde se nærmere på denne saken. Hvorfor har ikke da, for eksempel Kjell Magne Bondevik blitt konfrontert med Riksrevisjonen funn og blitt bedt om en forklaring før saken eksploderer i mediene. Man kan ikke behandle folk på denne måten. Det er elementært at de det gjelder skal få anledning til å forklare seg før man henges ut som en kriminell, men mindre det er fare for bevisforspillelse. Selv om Stortinget ikke lenger har et arbeidsgiveransvar ovenfor de det her gjelder, plikter noe å ivareta tidligere ansattes interesser.