Støre som potensielt problem

Det kan selvsagt bli et problem for Jens Stoltenberg om Jonas Gahr Støre blir så sterk og ønsket at folk blir for opptatt av når han skal gi seg. De to finner nok ut av dette med mindre Ap gjør et for dårlig valg neste år, skriver redaktør Magne Lerø.

I årevis var Thorbjørn Jagland satt på som statsminister, men Gro Harlem Brundtland fortsatte å regjere. – Hun ble sittende for lenge. Det ble et problem for meg, sa Jagland i forrige uke i forbindelse med at han gjorde det klart at han ikke vil fortsette på Stortinget, men satse på å bli generalsekretær i Europarådet.

I forrige uke sørget mediene for at Arbeiderpartiet valgte ny leder og statsminister. Det ble ikke overraskende Jonas Gahr Støre. 62 prosent av Ap-ordførerne vil ifølge VG ha Støre, mens kun 13 prosent vil satse på Giske. Blant Aps velgere er det 81 prosent som vil ha Støre. Og i tillegg kommer Haakon Lie som med profetisk autoritet kunne fortelle at Støre kommer til å bli en leder ikke bare for Ap, men for hele det norske folk.

For en måned siden våget venstresiden i Oslo-partiet og noen Ap-kvinner å yppe til strid om det var riktig å la Jonas Gahr Støre fortrenge en kvinne på sikker plass på stortingslisten. Vi hører ikke så mye mer til dem. Vårt stalltips er at Støre nærmest enstemmig blir banket igjennom på sikker plass.

I NRKs Politisk kvarter i dag får Jens Stoltenberg spørsmålet om hva han synes om at Jonas Gahr Støre allerede er utpekt som hans etterfølger. Det har selvsagt ikke Stoltenberg ikke mye å si til annet enn at han er glad for å ha en så dyktig mann i regjeringen. Han legger til at han akter å fortsette som leder i mange år ennå.

Mye kan skje før Ap skal velge nye leder. Støre har ikke vært ute i mange stormer ennå. Det er ikke sikkert han har en like sterk posisjon om noen år.

Hvis Jens Stoltenberg får fortsette som statsminister etter valget neste år, vil det ikke være noen som tar til orde for at Stoltenberg bør vike plass for Støre. Da vil Stoltenberg etter all sannsynlighet være leder også ved valget i 2013. Det er heller ikke noe som tyder på at Ap vil gjøre et så elendig valg neste år at det blir snakk om at Stoltenberg må vike plass for Støre. Men debatten om tiden er inne for Støre, vil dukke opp før valget i 2013. Da må Ap velge den de mener er den beste for å vinne tilbake regjeringsmakten.

Jonas Gahr Støre står i dag fram som den eneste reelle kandidaten til å ta over. Det kan endre seg. Lederen i Fagforbundet, Jan Davidsen, sier til VG i dag at han er positiv til at Trond Giske blir ny leder for Ap. Men han legger til at dette selvsagt er en ikke-debatt nå, fordi det ikke er aktuelt for Jens Stoltenberg å trekke seg.

Det er en fordel for et parti at man har flere aktuelle kandidater til å ta over. Lederskiftet i et politisk parti er som regel ikke så dramatisk. Minst dramatisk var det i Frp da Carl Erik Hagen innsatte Siv Jensen. Det var dramatisk da Valgerd Svarstad Haugland gikk av som leder for KrF, men det var udramatisk at det ble Dagfinn Høybråten og ikke Jon Lilletun som overtok. Like lite dramatisk var det at Erna Solberg overtok i Høyre og Liv Signe Navarsete i Sp.

Erna Solberg ble klappet inn som Høyres nye leder, men har i fire år måttet leve med at pressen har skrevet at noen mener hun bør overlate posisjonen til noe andre.

I Venstre ser det ut til at Lars Sponheim skal utpeke kronprinsen.

Ap har ikke hatt tradisjoner for smertefrie lederskifter. Det sto mellom Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland da Jagland overtok etter Gro som partileder og seinere statsminister. Siden den tid har de kjempet om makten, ikke åpenlyst og personlig. Men de har representert fløyer i partiet. Det endte med at Thorbjørn Jagland måtte gi fra seg både statsministerposisjonen og partilederklubben. Han etterlot et inntrykk at han gjerne hadde sett han hadde behold de samme posisjonene enda noen tid.

Slik trenger det ikke gå mellom Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg. De er gode venner, men det er ingen garanti for at de ikke kan ende opp i en situasjon der de ikke har sammenfallende interesser.

Et annet forhold som spiller inn, er at det ikke er sikkert Jens Stoltenberg ser for seg et helt liv i politikken. Det kan være han og Støre legger opp et løp sammen for å sikre at Støre kommer i posisjon når tiden er inne.