Aaser i manesjen

Det kan gå aldeles utmerket med Svein Aaser som styreleder for
Nasjonalmuseet selv om han er nesten blank når det gjelder kunst.
Fagfolk har det med å sutre når ikke en fra deres egne rekker blir satt til
å lede dem, skriver redaktør Magne Lerø.

I løpet av de fem årene Nasjonalmuseet har eksistert er to direktører slitt ut. Sune Nordgren og Allis Helleland. Nå er hele styret også skiftet ut. Den Trond Giske har valgt for å få ro i rekkene er Svein Aaser. Han kunne knapt fått en som forstår seg bede på økonomi, strategi, organisering og ledelse. Men han er nærmest blank når det gjelder kunst. Og ikke har han noe særlig å vifte med av kulturell erfaring. Kan dette gå bra?

Visst kan det det. Det er nok en del som er skeptiske til Svein Aaser. Skepsisen finner vi i fagmiljøene. De vil ha en styreleder de «kan føle seg trygge på» og som kan faget. Slikt skremmer ikke Aaser. Det var jo også kritiske røster å høre da han overtok som sjef for Den norske Bank. Mannen hadde jo ikke bankerfaring. Det var det få som merket noe til etter at han ble varm i trøya.
Svein Aaser ble vel omtrent like overrasket over å bli spurt som mange andre da det ble kjent at han var Trond Giskes utvalgte. Grunnen er at de fleste antok at Giske ville velge en som hadde både solid ledererfaring og mer erfaring fra kulturlivet. Det er nok flere av den sorten som er blitt spurt. De har sagt nei.
Ikke engang Trond Giske kan få i både pose og sekk. Aaser har alt man kan ønske seg uten dokumenterte evner på å ha god greie på kunst og kultur. Men sjefer fra store bedrifter er gjerne gode på å lede noe de ikke har greie på, i den forstand at de er trent til å lede fagfolk. Og en styreleder er dessuten leder for et kollegium. Det er uten tvil et styre som med en kompetanse som dekker hele feltet som nå har fått ansvaret for å bringe Nasjonalmuseet opp av grøfta.

Aaser ble kontaktet for over en måned siden. Han befinner seg nok på øverste hylle av aktuelle kandidater. Trond Giske kan godt se det som en seier at han har fått en av landets mest erfarne bedriftsledere til å ta ansvar for Nasjonalmuseet.

Aaser er viktig, men han er ikke den viktigste. Den direktøren de skal finne, er den viktigste. Han eller hun må nok ha mer kulturell erfaring enn Aaser, men det er ikke slik at vedkommende må være blant landets fremste når det gjelder kunstfaglig kompetanse. John G Bernander klarte å lede NRK selv om han ikke hadde journalistisk bakgrunn eller hadde vært redaktør.

Svein Aaser ledet fusjonen mellom DnB og Sparebanken Nor. Han har altså solid erfaringer med å løse den type problemer de strir med som følge av sammenslåingen av de fire museene til Nasjonalmuseet.

Han har også vært president i NHO. Derfra har han erfaring med å forene motsetninger, sy sammen kompromisser og jobbe i forhold til politikere. Aaser er god på å skape tillit. Han er ingen solospiller og rir ikke egne kjepphester. I så måte er han en som bestreber seg på å vinne oppslutning om det han holder på med.

Da Ukeavisen Ledelse vurderte Svein Aaser som toppsjef, fikk han 67 poeng. Det er under middels. Det som trakk ned var at han har vært i en del omstillinger og hadde  måttet ta en del avgjørelser som mange var uenige i. Det som særpreger Aaser er at han får så lik score påkalle kriterier. Sagt på en misforståelig måte. Han har ingen svake sider og ingen spesielt sterke. Han er allrounder. Det jevne, den stødige, den skikkelige, den ansvarlige.

Aaser er ikke en ledertype som Kjell Inge Røkke, Stein Erik Hagen eller Petter Stordalen. De er tydelige, sterke, kremmere, dristige og iblant uforsiktige. Aaser kan heller sammenlignes med Helge Lund og Eivind Reiten. De er analytikere, grundige, balanserte og dyktige strateger.

Aaser er ikke en som søker førstesidene i mediene. Han trives best i bakgrunnen. Og det er der en styreledere skal være. Fra ham kan vi ikke vente dristige utspill. Han vil ventelig være mer forsiktig og forutsigbar i sine uttalelser enn dristig og spennende. Han vil neppe si mer enn nødvendig. Kjenner vi Aaser rett, vil han ha direktøren til å fronte museet, ikke han selv. Aasers fremste arena er styrerommet.