Kolbergs VG-slurv

Når det blir en gedigen sak av at Martin Kolberg har fått noen måneders jobb i stortingsgruppen til AP, skyldes det formalisme fra opposisjonen sauset sammen med den sedvanlige VG-moralismen, skriver redaktør Magne Lerø .

Martin Kolberg har sluttet som partisekretær i Arbeiderpartiet. Han står på sikker plass på partiets liste i Buskerud, og vil bli å finne på Stortinget fra høsten av. Hva skal han gjøre på i mellomtiden? Hvile seg? Kolberg jobber i snitt 12 timer med politikk hver dag, sier han til NRK. Slik er det gjerne med politiske dyr. VG synes imidlertid det er et kjempeproblem, nærmest skandaløst, at Kolberg nå får lønn fra Stortinget og ikke Ap. Han er blitt ansatt som valgkampmedarbeider i stortingsgruppen fram til 1. oktober. Samtidig skal ha drive valgkamp i Buskerud. Å ha en jobb ved siden av å drive valgkamp, er ikke så spesielt. Det er det mange andre som har. I tillegg til en forståelsesfull arbeidsgiver.  

Stortingets representantskap er imidlertid opptatt av å understreke at de midlene som bevilges til stortingsgruppene, skal brukes til stortingsrelevant arbeid. Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) sier til VG at han ikke er sikker på at Jaglands engasjement faller innenfor regelverket. Han vil sette seg grundigere inn i saken før han uttaler seg. Likevel skriver VG i tittelen at Jagland er kritisk.

Inge Lønning (H) er selvsagt kritisk. Carl I. Hagen (Frp) også. Det er gjerne opposisjonen i slike saker. Aps gruppeleder, Hill-Marta Solberg sier valgkamp er en helt relevant del av stortingsarbeidet.

«Han er vår rådgiver. Det er stortingsgruppen som rår over hans arbeidstid, ikke partikontoret og ikke Buskerud Ap. Det er ikke uvanlig at rådgivere på Stortinget stiller til stortingsvalg, og at de driver noen grad av valgkamp herfra», sier Solberg.

Disse argumentene holder i massevis. Stortingsgruppene har anledning til å ansette de rådgiverne de vil. Er det noen som er kvalifisert for å være rådgiver noen måneder, må det være Kolberg. Alle som ansatt i partiene på Stortinget vil jobbe med valgkampen. Det er ikke slik at de andre rådgiverne i partiet legger inn årene etter sommerferien i påvente av valget skal bli holdt.

For Ap er noen månedslønner til Kolberg småpenger. Hadde de tenkt seg at dette kunne blitt en «VG avslører»-sak, hadde de vel latt partiet betalt lønnen, men likevel sendt Kolberg til Stortinget. Det er der han nå hører til, selv om han ikke er valgt ennå.

Når VG skal kommentere saken, anlegger de den sedvanlig moralismen knyttet til bruk av skattebetalerne penger. De minner om skandalene i Storbritannia der politikere bruker fellesskapets midler til egen forbruk, men konstaterer at vi ikke har slike tilstander hos oss.

«Men det er ganske kronglete å argumentere for at Kolberg valgkamprådgivning på gruppen regning er i tråd med Stortingets regler. For sikkerhets skyld har han også funnet tid til å reise rundt i Buskerud og drive valgkamp for sitt eget mandat. Kanskje med firmabilen han har fått beholde fra tiden i partikontoret? Kjenner vi aner en eim av hestemøkk likevel?», spør VG. 

Det er ikke godt å si hva man lukter i VGs redaksjon. De gjør i all fall sitt beste for at det skal lukte så ille som mulig. Og så firmabil da….

Og for riktig å få spredd skittlukten konkluderer avisen med at Aps stortingsgruppe viser samme slurvete holdning til bruk av skattebetalerne penger som Frp.

Hvis Stortinget har gitt seg så strenge regler for bruk av det såkalte gruppetilskuddet, at Kolbergs engasjement faller utenfor, betaler selvsagt partiet lønnen hans. Sunn fornuft tilsier i alle fall at dette bør ligge innenfor.

Frp har finansiert valgkampannonser ved bevilgninger til partigruppen. Dette faller utenfor. Det er partiene som har valgkampbudsjettene.

Hvis Ap ansetter Kolberg fram til 1. oktober, kan det være VG finner noen som skriker opp om at dette er en fallskjerm. Én regel for Kong Salomo og én for Jørgen hattemaker. Ut fra et slikt perspektiv burde jo Kolberg meldt seg til Nav i mai. Så kunne han fått sommerjobb på et sykehjem i Buskerud. Det ville garantert gitt et gedigent solskinnsoppslag i VG. Istedenfor løper han rundt og snakker politikk til alle døgnets tider – og får betalt etter slurving med skattebetalerne penger, ifølge VG.