Siv svakere enn Jens som sjef

Siv har ikke Jens’ velgertekke, ikke Kjell Magne s unike samarbeidsevner, ikke Gros integritet og vederheftighet. Hun vil slite som statsminister. Som toppsjef scorer hun høyere enn Carl Ivar, men hele syv poeng bak Gro og seks poeng bak Jens, skriver redaktør Magne Lerø .

Ukeavisen Ledelse har snakket med 15 personer som har gitt poeng og vurdert Siv Jensen som toppsjef. Hun får 67,5 poeng. Det er tre poeng bedre enn Carl I. Hagen og bare et poeng bak Kjell Magne Bondevik. Hun er hele syv poeng bak Gro Harlem Brundtland og 6 poeng bak Jens Stoltenberg.

Når en gründer som har lykkes med å bygge en stor og bærekraftig bedrift, leter han blant sine nærmeste for å finne den han tror er best egnet til å føre arven videre. Alt tyder på at Carl I. Hagen hadde sett seg ut Terje Søviknes som arvtaker. Men han gjorde det umulig for seg da det ble avslørt at han hadde har sex med en 16-årig FpU-jente i partisammenheng. Valget falt da på Siv Jensen. Hun hadde da gått i politikerlæren hos Hagen i ti år.

Siv Jensen er en utmerket arving. Hun skusler ikke bort arven hun har fått å forvalte. Hun er nok mer en forvalter enn en gründer. Hun har ikke Carl I. Hagens dristighet og teft for å utnytte trender og stemninger i velgergruppen. Men hun er verbalt sterk. Hun har ordet i sin makt og kommer som regel godt ut av det i møte med journalister og politiske motstandere. Innvendingene mot henne er at hun opptrer for selvsikker og konfronterende. Derfor makter hun ikke å spille den brobyggerrollen hun så ut til å ville spille da hun overtok som partileder.

Kommunikasjon er hennes sterkeste side (7,5). Den samme scoren oppnår hun når det gjelder resultater og omstillinger. Det ble ingen kluss i vekslingen. Hun grep stafettpinnen fra Hagen og er i gang med sin etappe i et upåklagelig tempo.

Spesielt nytenkende er ikke Siv Jensen (5,5). Det er blant hennes svakeste sider. Kjell Magne Bondevik, Gro Harlem Brundtland og Erna Solberg ligger omtrent på samme nivå. De styrer som direktører. De lar ideologene rundt seg kaste opp nye ideer og ideologiske markeringer. Deres oppgave er å sy det sammen, bygge kompromisser, gjennomføre og forvalte. De driver butikken og selger det som selges skal. Det er ikke de som får fatt på det nye og spennende produktene.

En svak side som Jensen deler med svært mange andre toppledere, er manglende evne til å løse konflikter på en konstruktiv måte (5,5). Hun kan trøste seg med at Hagen ikke scorer mer enn 3,5 her.

Hun scorer også lavt på sosial teft (6,5), omtrent på samme nivå som Hagen, Erna Solberg og Gro Harlem Brundtland, mens Jens Stoltenberg og Kjell Magne Bondevik er blant landets beste på dette området. Hagen, Solberg, Brundtland og Jensen har alle gjennomføringskraft. De får ikke alltid med seg følelse og reaksjoner til mennesker rundt seg. Siv Jensen er best når mennesker opptrer rasjonelt og rettlinjer, som henne selv.

Hun har både dannelse og dømmekraft. Hun er klok, erfaren og årvåken nok til ikke å gjøre alvorlige feil. Det er lite risiko med å satse på en sjef som Siv Jensen, for hun har evnen til å ta seg inn igjen dersom hun oppdager at hun er på ville veier. Hun har trøkk og tæl, men hun kunne ikke har tatt den typen oppgjør med sine interne motstandere som Carl I. Hagen gjorde. Hun er for skikkelig og balansert og har ikke Hagens fandenivoldskhet. Hagen er som en «Røkke» å regne når det gjelder å banke igjennom sin egen vilje.

Som lagbygger og motivator scorer hun greit. (7,5). Hun må dele skjebne med Carl I. Hagen når det gjelder integritet og etisk bevissthet. Han fikk i sin tid 5. Jensen har 6 her. Det er lavt til toppsjef å være. Det går nok neppe på Siv Jensen personlig, men på det forhold at Frp har ord på seg for å være vel smarte og ikke helt til å stole på som samarbeidspartner. En del mener også at Frp forfekter en del standpunkter som er lite etisk høyverdige.

Hennes lave score på etikk, kan nok også ha sammenheng med hvordan hun taklet oppstyret rundt Terje Søviknes. Hun lot som om hun ikke visste. Det virket som om strategien var å glatte over og ikke rydde opp.

Siv Jensen opptrer balansert og har en typisk allrounder-profil. Hun er jevnheten selv. De skiller bare 2 poeng mellom hennes sterkeste og svakeste side. Hun gjør sjelden eller aldri noe galt. Spørsmålet er om hun gjør nok riktig.

Siv Jensen har tatt mål av seg til å bli statsminister. Vil det være å stige inn i for store sko? Ikke nødvendigvis. Hun kommer til å slite i en slik posisjon. Hun har ikke Bondeviks unike samarbeidsevner, ikke Stoltenbergs folkelige sjarm og ikke Gros bunnsolide tillit og integritet.

Hun får 67,5 poeng. Det er tre poeng bedre enn Carl I. Hagen og bare et poeng bak Kjell Magne Bondevik. Det er til å leve med. De politiske topplederne scorer gjerne litt dårligere enn næringslivslederne. Det har sannsynligvis sammenheng med at politisk ledere er omstridt, slik politikken er omstridt.